Павлина Иванова показва 11 снимки в първата си самостоятелна изложба. Снимки Авторът

Павлина Иванова показва 11 снимки в първата си самостоятелна изложба. Снимки Авторът

Бургазлийката Павлина Иванова започва 2021 година с изложба. Тя е озаглавена "Street portraits". Експозицията ще бъде открита на 14-ти януари в залата на галерия "Георги Баев". По стар стил на този ден се празнува Васильовден. Така символично авторката, кто от 6 години се занимава  само с фотография, ще прекрачи в новата година с първата си самостоятелна изложба.

Идеята за "Street portraits" се ражда през пролетта на 2020 година по време на първия локдаун, заради пандемията от COVID-19. Дълго време обаче е отлежавала и така до лятото, когато Павлина събира смелост и започва да търси галерия, където да покаже снимките си. Малко след това приятели й подсказват, че може да кандидатства за финансиране на проекта си чрез Националния фонд "Култура" към Министерството на културата. Проектът й е одобрен и тя получава така нужната финансова подкрепа.

"Трябваше да открием изложбата на 5-ти декември миналата година, но тогава затвориха галериите", сподели авторката. Единствената й възможна дата била 14-ти януари, след като бе вдигната забраната и галериите и музеите отново отвориха от началото на годината.

В "Street portraits" Павлина Иванова показва 11 снимки с формат 1,50 на 1,50 метра и 50 на 50 см. Повечето са чернобели, но има и цветни снимки. "Така е и в живота, нищо не е само черно или бяло, има и цвят", допълва фотографката. За да станат факт фотосите пред обектива й позират 9 жени и един мъж. А към някои от снимките авторката е подбрала и стихове, които са я докоснали. Те са на Недялко Йорданов, на Ажда Чаушева и на Марияна Добрева - Велева от група "Силует".

Куратор на изложбата е художничката Дора Славова. Павлина не се е поколебала да я покани, за да аранжира снимките й, защото, както се изразява самата тя: "Познавам я цял живот". Освен, че са съседи във входа, в който живеят, Павлина не пропуска изложбите на Дора и запечатва всеки път откриването им.

Заради противоепидемичните мерки официално откриване няма да има. Но всеки, който желае да поздрави авторката и да разгледа изложбата й ще може да го направи утре, 14-ти януари, от 14.00 до 18.00 часа.

Галерия