Бургазлии ще учат тънкостите на бойното изкуство капоейра

 

Меглена Гюрова се занимава от дете с танци и бойни изкуства. Преподавала е салса за начинаещи и напреднали младежи и възрастни в Испания и Швеция. Свири на типичните капоейра-инструменти - беримбау (еднострунен инструмент с кратунка), атабаке (барабан) и пандейро (тамбурина).
Меглена има дългогодишен опит и в айкидо. Притежава Първи дан черен колан по Iwama ryu или т.н. Takemusu aiki aikido - shodan Honbu dojo Tokio, както и треньорски лиценз по бойни изкуства от Шведската организация по Будо и бойни изкуства. Била е uchi deshi – живуща в доджо, 2 месеца при шихан Улф Евенас (7 дан) и Йонас Палм (5 дан). Участва всеки месец в различни семинари при различни майстор-треньори.

Капоейра е бразилско бойно изкуство, което е изградено на базата на бойни техники, музика и танц. В капоейрата няма контакт. В играта се включват удари с крака и ръце, плавни, кръгообразни движения и акробатика съобразена с нивото и физическите възможности на трениращия.

Капоейрата се играе като трениращите се нареждат в кръг. Играта е съпроводена от песни и музика от различни музикални инструменти: беримбау- еднострунен инструмент с кратунка, атабаки- барабан, пандейро- тамбурина и други малки инструменти в зависимост от желанието на трениращите, например агого или реко-реко.

Капоейрата се ражда от времето на робите в Бразилия. Робите създават бойно изкуство прикривайки го от робовладетелите с типичните движения, взети от африканските танци. Капоейрата, каквато ние я познаваме се оформя в началото на миналия век. Съчетават се горепосочените музикални инструменти, техники от японските бойни изкуства и типичната жинга- поклащащ се начин на придвижване.