Възстановяване с грижа за хората е озаглавен бюджета за 2021 година, каза по време на онлайн представянето му пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов. Снимка Авторът

Възстановяване с грижа за хората е озаглавен бюджета за 2021 година, каза по време на онлайн представянето му пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов. Снимка Авторът

На 323 592 299 лева възлиза проектът за бюджет на Община Бургас за настоящата година. Той бе представен от кмета на община Бургас Димитър Николов и екипа му онлайн. "Възстановяване с грижа за хората" е озаглавен бюджета за 2021 година. Средствата от делегираните държавни дейности възлизат на 137 829 974 лева. Общинските приходи са 112 198 598 лева, преходният остатък възлиза на 26 467 172 лева, а средствата от европейски програми на 47 096 555 лева.

Образованието и здравеопазването ще са акцент в бюджета на морската община през годината. Заложените общински приходи са в 8 млн. лева по-малко.

"Имахме два начина на подход - да увеличим данъците или да свием разходите и да направим административна реформа. Данъците не са променяни от 2016 година. Избрахме втория начин чрез 10% съкращаване в администрацията", каза кметът Николов. 74 служители на общинската администрация ще бъдат съкратени и по този начин ще бъдат икономисани 1 600 000 лева от фонд "Работна заплата" и издръжката им.

В сферата на образованието са планирани изграждане на два нови корпуса на СУ "Св. св. Кирил и Методий" и на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации. Ще бъдат построени три нови детски градини в комплексите "Възраждане" и "Меден рудник", и квартал "Горно Езерово". "В момента в една група има 29,8% деца, защото през последните години расте техният брой. През 2018 година те са били 7060, през 2019 г. - 7200, през 2020 г. - 7250 деца", обясни кметът на Бургас.

Предстоят ремонти на основни улици в централна градска част и в някои от комплексите на града.

До този момент в Общината са входирани 125 заявления от сдружения на собственици по програмата "Моят град, моят квартал, моята улица". 50 заявления вече са разгледани и ще се престъпи към изпълнението им. "Останалите 75 заявления се обработват и когато бъдат готови ще бъдат включени за изпълнение в бюджета за настоящата и за следващата година", обясни Димитър Николов.

Разширяване на уикенд туризма, привличане на повече компании, които да изберат да изпълняват полети до Бургас са заложени като акценти в програмата за настоящата  година.

На 5-ти февруари ще бъде проведено онлайн представяне и обсъждане на проекта за бюджет на Община Бургас. Той трябва да бъде гласуван на сесия на Общинския съвет в града в края на февруари.