Кметът на Бургас Димитър Николов (вдясно) заедно с екипа си представи параметрите на проектобюджета. Снимки Бургас без цензура

Кметът на Бургас Димитър Николов (вдясно) заедно с екипа си представи параметрите на проектобюджета. Снимки Бургас без цензура

Проектобюджетът на Община Бургас за 2024 година е насочен към младите, здравето и добрата градска среда. Параметрите му бяха представени на специален брифинг от кмета на Общината Димитър Николов и заместниците му - Станимир Апостолов, Манол Тодоров, Чанка Коралска, Михаил Ненов, Диана Саватева.

"Повече средства за децата, здравето, образованието, добрата градска среда и инвестициите, свързани с нови възможности за бизнеса. Това е заложено в новия проект за бюджет за настоящата година. Голямата тема, на която е подчинена неговата философия, както и цялостната ми управленска програма за мандата, е демографията. Много от проектите и дейностите за 2024 г. ще се осъществят в кварталите и съставните селища на Бургас", каза кметът Николов.

Основните акценти в проектобюджета са следните:

- Инвестиции в децата и младите хора на Бургас;

- Инвестиции в добри условия за живот, добра жизнена среда и чиста околна среда;

- Инвестиции в създаването на нови възможности за бизнес развитие в Бургас.

В частта на делегираните държавни дейности проектът е разработен на базата на заложените параметри в Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година. Определените средства за Община Бургас са в размер на 228 млн. лв., което е с 14.1 % повече спрямо тези за 2023 г. С най-голямо увеличение са средствата за социални дейности – 54 %, и за образование – 12.3 %.

За финансиране на местни дейности са предвидени 171 млн. лв., от които с източник данъците на гражданите на Бургас са по-малко от половината – 48 %. От останалите – 22 % са приходи от дейността и услугите на Общината и общинските предприятия, 11 % са средства за местни дейности от държавата и 19 % са заемни средства.

Във връзка със забавянето на бюджетната процедура за 2023 г. и предоставянето в края на годината на средства по Национални програми, формираният преходен остатък е в размер на 35 млн. лв., в т.ч. 21 млн. лв. за делегирани държавни дейности и 14 млн. лв. за дейности общинска отговорност.

По отношение на индикативния годишен разчет за сметките за средства от Европейския съюз, стойността, определена за 2024 г., е в размер на 71 млн. лв. Това са за защитени и одобрени за Община Бургас проекти по програми, за които се очаква подписването на договори и предоставянето на средствата от страна на държавата за тяхното изпълнение.

„Надаваме се в най-скоро време да подпишем договорите и сме създали пълна организация с бързи темпове да стартираме изпълнението по проектите, в резултат на което чрез получените средства от европейските програми ще компенсираме необходимостта от разходване на публични средства с източник местните данъци и такси на гражданите на гр. Бургас.“, добави кметът Николов.

В представянето на бюджета участваха зам.-кметовете Чанка Коралска, Диана Саватева, Станимир Апостолов, Михаил Ненов и Манол Тодоров, както и председателят на местния парламент Михаил Хаджиянев.

„Бюджетът е балансиран и то не само счетоводно. Много от планираните инвестиции са в съставните селища. Така че бюджетът осигурява баланс между център и периферия.“, каза зам.-кметът по финансите Станимир Апостолов.

„Имаме големи събития в спортния календар на Бургас. Неслучайно сме ги планирали извън лятото. Така ще удължим активния туристически сезон и ще се постараем да извлечем от тях и икономически ползи. Бюджетната рамка за спорта е увеличена, в сравнение с миналата година.“, заяви зам.-кметът по туризъм и спорт Манол Тодоров.

„Подкрепа за благосъстоянието на гражданите. Към това са насочени дейностите в моя ресор. Предвиждаме различни подкрепящи програми както за учениците, така и за учителите. Акценти в здравеопазването ще са превенцията и привличането на медицински специалисти. Значително се повишава финансирането на грижата за най-уязвимите.“, коментира зам.-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Михаил Ненов.

„Тази година сме изправени пред голямото предизвикателство да наваксаме изгубеното време през предишните 2 години, когато множество програми чакаха „на трупчета“. Предстои изпълнението на множество инфраструктурни проекти, за които има осигурено финансиране. Продължаваме и с поетапното изпълнение на програмата „Моят град, моята улица, моят квартал“. Там имаме завършени близо 70 проекта. Но чакат още 60 одобрени за изпълнение.“, сподели зам.-кметът по строителството Чанка Коралска.

„Аз мога да кажа, че тази година ще имаме и повече пари за култура. Това ще ни позволи да задържим и развием позициите на Бургас като лидер в национален план. Сред акцентите в програмата са ремонтите на над 10 читалища, съхраняването и обезопасяването на скулптурния парк на града.“, каза от своя страна зам.-кметът по култура Диана Саватева.

Галерия