Цанко Цанков ще изплува днес половината от времето нужно да подобри световния рекорд. Снимки Черноморие-бг

Цанко Цанков ще изплува днес половината от времето нужно да подобри световния рекорд. Снимки Черноморие-бг

Бургаският плувец Цанко Цанков влезе в открития басейн на комплекс "Флора" за геренална тренировка преди да опита да подобри световния рекорд за 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн. Досегашният световен рекорд принадлежи на Мартин Стрел. Словенецът е изминал за това време 41 200 метра през 1998 година в Женева, Швейцария. Разликата е, че той е плувал в закрит басейн, а бургазлията ще се опита за подобри рекорда му в открит басейн.

Идеята за опит за подобряване на световния рекорд се роди миналата година, когато Цанко преплува Бургаския залив.

"Тренирам по 5-6 часа на ден, като на седмица изминавам между 90 и 100 километра. Днешното 6-часово плуване ще бъде половината от времето, което ще изплувам на 22-ри август", каза преди да влезе в басейна Цанко Цанков. За да се подготви за часовете, които ще прекара във водата, той спазва хранителен режим, като основно в него присъстват въглехидрати. На всеки 30 минути ще приема напитки.

На тренировката днес дойде и маката на Цанко - Кармен, за да го подкрепи. Тя призна, че синът я бил палаво дете и за да на се чуди, какво да прави, докато тя е на работа го записала са плува. Така се породила и страстта му към спорта, който той практикува от години.

На финала на плуването в съседните коридори ще плуват деца от бургаски клубове. Желанието на Цанко Цанков е да ги мотивира да спортуват и да им покаже, колко важен е спортът. Всички деца ще получат подаръци и грамота за участието, както и автограф от плувеца.

Очаква се на 22-ри август край басейна да дойдат и министърът на младежта и спорта Красен Кралев и кметът на Бургас Димитър Николов.

Община Бургас подкрепя Цанко Цанков в начинанието му да подобри световния рекорд.

Галерия