Вицепремиерът Марияна Николова участва в работна среща с туристическия бранш в Лозенец. Снимка Община Царево

Вицепремиерът Марияна Николова участва в работна среща с туристическия бранш в Лозенец. Снимка Община Царево

Царево бележи ръст от 20% на туристи това лято. Това стана ясно на работна среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на туристическия бранш, която се проведе в Лозенец. В нея участваха областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков, Таня Янчева - председател на Общински съвет - Царево, Георги Лапчев - кмет на Община Царево, Мария Конярова- секретар на Община Царево, Женя Гандиева - кмет на село Лозенец.

"Pадвам се, че сте тук, защото личният контакт позволява много бързо да изчистим проблемите, а когато цифрите са добри и посоката е положителна, няма да се оплакваме", каза по време на срещата кметът Лапчев.

Вицепремиерът благодари на всички хотелиери и ресторантьори, които рискуваха и не затвориха обектите си през това лято. Пред участниците се представиха и всички мерки, които правителството предприе за подпомагане на сектора. "Първата мярка, която беше въведена, бе 60:40, която се трансформира в 80:20 за сектор туризъм, с нея успяхме да запазим работата на много наети в сектора и да подпомогнем бизнеса", припомни министърът. По предложение на правителството Народното събрание одобри по-нисък ДДС от 9% за ресторантите, туроператорите, както и за виното и бирата, сервирани в заведения. Друга мярка в подкрепа на бизнеса е одобрената държавна помощ за туроператори, ползващи чартърни полети, в размер на 35 евро на седалка.

Министър Николова заяви, че е важно още отсега да се започне работа по подготовката на "Сезон'2021", защото прогнозите са, че през следващите две години отрасълът ще продължи да се възстановява плавно, но все още няма да е достигнал нивата отпреди пандемията. "Трябва да си партнираме, за да се подобряват туристическите услуги и да привличаме все повече български и чуждестранни посетители", подчерта още вицепремиерът.