От Общината са против създаването на морски резерват Маслен нос без да се питат местните за мнението им. Снимки Община Царево

От Общината са против създаването на морски резерват Маслен нос без да се питат местните за мнението им. Снимки Община Царево

Община Царево губи 600 000 лева от данъци и такси, заради промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които засягат плаж за природосъобразен туризъм "Корал" до село Лозенец.

"Въведената 500-метрова зона със забрана за строителство и поставяне на преместваеми обекти постигна няколко цели: направи невъзможно съществуване и изграждане на къмпинги, които вярваме, че са алтернатива на презастрояването; отмени статута на урегулирани имоти и ощети стотици местни жители и собственици на малки имоти; отмени разрешенията за строеж на местни хора и инвеститори; ощети ежегодно бюджета на община Царево с над 600 хиляди лева само от преки данъци и такси и от същия размер косвени приходи", твърдят от Община Царево.

Според администрацията, загрижените за плаж "Корал" законодатели не предвидиха адекватен механизъм за обезщетение на Общината и на хората и го превърнаха  в едно сметище, а върху дюните му смели природозащитници устройват селища от дървени конструкции, тоалетни и отпадъци.

Междувременно съдът отмени морска защитена зона Корал, защото е незаконосъобразна.

Община Царево е против подхода, по който се спускат и налагат подобни защитени територии, без адекватна и реална оценка за въздействието върху местната общност, социален и икономически живот.

Община Царево е против и подхода за създаване на морски резерват "Маслен нос", който ще унищожи туризма, рибарският поминък и икономиката в три общини - Созопол, Приморско и Царево. Защото моделът, по който се "спуска" е същият - централно, с шумна реклама, без допитване до местните общности и без механизъм за компенсация.

Галерия