Странджански зелник ще бъде дегустиран по време на фестивала

Странджански зелник ще бъде дегустиран по време на фестивала

Царево и Малко Търново с общ кулинарен фестивал. Той ще се проведе на 9-ти юни на централния площад в морския град. Фестивалът "Вкус (на) Странджа" ще бъде открит в 10.00 часа с поздравление към участниците и гостите от кмета на Община Царево Георги Лапчев и от Илиян Янчев – кмет на Община Малко Търново.

В рамките на фестивала ще бъдат представени традиционни и разнообразни гозби, приготвени от представители на населените места - Царево, Ахтопол, Бродилово, Кости, Малко Търново, Стоилово, Бръшлян, Граматиково. В 10.30 часа започва кулинарна демонстрация на странджански зелник по ахтополски и малко търновски.

Детска кулинарна работилничка с Ваня Колева, кулинарна демонстрация на месене на тесто и приготвяне на баница плакета по странджански с Яна Иванова, кулинарна демонстрация на биене на хайвер по ахтополски с Елена Стоянова и кулинарна демонстрация на боб със свинско в "куфар" с Руска Гюлева са част от събитието в програмата до обяд.

В 11.00 часа ще започне фолклорният поздрав от певците Георги Йовнов и Стефани Стоянова от Царево, ФС "Филек" към Народно читалище "Георги Попаянов 1914" - Малко Търново, съпровод и музика - оркестър при Народно читалище "Георги Кондолов 1914" -.Царево.

Жители и гости на фестивала ще могат да опитат маринована риба и сладко от смокини, печено агне и дроб сарма по бродиловски, приготвено от Ева Иванова, дегустация на царевски скариди/паури и кулинарна демонстрация на приготвянето на миди в булгур по мичурински с шеф Атанас Балкански.

Вторият музикален поздрав е от 12.30 часа от Димитър Киров - Царево.

Награждаването на победителите в конкурсите е планирано за 13.30 часа. 15 минути по-късно ще започне дегустация на странджански зелник.

Концертът на група "Корал" е от 14.00 часа, а от 18.00 часа е дефилето и поздрав от ансамбъл "Царево" и ансамбъл "Велинград".