Царево събра любители на фолклора от страната

Фестивалът се организира от читалище "Георги Кондолов" с подкрепата на Община Царево и е под патронажа на кмета Петко Арнаудов. Той няма конкурсен характер, но престижно жури с председател композитора Димитър Колев – главен диригент на Държавен фолклорен ансамбъл "Загоре" – Стара Загора, оценява участниците. В състава на журито са и Милена Паунова –диригент на хоровия състав "Загоре", Марин Маринов от музикална издателска компания "Сънрайз Маринов" – Варна и Дамян Дамянов - хореограф. Десетте статуетки с логото на фестивала ще отидат при най-добрите. Голямата награда е плакет на читалище "Георги Кондолов", а наградата на кмета - DVD плеър.

 

Председателят на Инициативния комитет на фестивала Таня Чернева обясни, че фестивалът има за цел да популяризира странджанската песен и традиционния странджански фолклор, Царево и общината. Всеки от участниците ще отнесе частица от морето и Странджа и ще разказва за видяното тук, а това ще е най-добрата реклама за Община Царево.

Фестивалът ще се провежда всяка година в края на месец юни, така организаторите се опитват да подпомогнат и местния туризъм. За съжаление кризата е попречила на някои от колективите да дойдат, първоначално заявили участие.

Първата фестивална вечер бе посветена на Странджа и на откритата естрада на площада звучеше само странджанска музика. Изпълненията бяха на оркестър "Жарава" към бургаското тракийско дружество "Екзарх Антим І" и солисти, детска фолклорна формация "Астея" от Малко Търново , мъжката певческа група от Царево, фолклорен детски състав "Иглика".

Композиторът Димитър Колев, който е и голям майстор на акордеона, сподели: "За мен това ще бъде един великолепен фестивал, защото на него странджанският фолклор ще бъде представен с цялото си богатство. Красотата на странджанската песен ще допринесе за цвета и многообразието на фестивала. Местните състави тук са една много силна база, а това, че я има Златка Ставрева, която винаги ме е учудвала с енергията си, е цяло щастие. Златка е голям ентусиаст и толкова влюбена във всичко, което прави, че в действителност нещата се случват. Вече имам впечатления за някои от участниците, песните им звучат по радио "Стара Загора", което се ангажира с фестивала. Мисля, че този фестивал беше много необходим. Това е само първата крачка, но той ще се развива и постепенно ще придобие своя физиономия, а невероятната атмосфера на Царево ще внесе в него колорит".