Автоматът се намира в магазина на веригата на улица Транспортна в Бургас

Автоматът се намира в магазина на веригата на улица Транспортна в Бургас

Бургазлии вече няма да се чудят, какво да правят с пластмасовите бутилки и метални кенове. Първият в страната автомат за обратно събиране на бутилки и кенове е разположен в магазина на Lidl на улица "Транспортна" и с неговото поставяне пилотният проект на компанията вече включва 24 автомата в 16 града в страната.

Автоматът приема пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал и метални кенове. Важно за клиентите е да знаят, че не се приемат бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които са замърсени, деформирани или съдържат течности.

За всяка върната бутилка или кен потребителите получават ековаучер на стойност 5 стотинки, който могат да използват при пазаруване в магазина. От средата на май тази година всички автомати, част от пилотния проект на Lidl, предлагат на потребителите и опцията да дарят сумата, получена при връщане на опаковки, в ползва на инициативата "Капачки за бъдеще" за конкретни каузи в подкрепа на детското здраве. Тази възможност е резултат от съвместното партньорство на Lidl с фондация "Лазар Радков", която управлява инициативата.

Събраните пластмасови бутилки се рециклират в България, a материалът се влага обратно в хранителната промишленост и конкретно в бутилиращата индустрия. В Lidl вече могат да бъдат намерени бутилки, изработени с 30% рециклиран материал (rPet), добит от върнати бутилки в обектите на веригата. Към момента 30% rPet се влага в бутилките за газирани и изворни води от собствената марка на Lidl Saguaro –0,5 l и 1,5 l, спортната бутилка Saguaro изворна вода 0,75 l, както и в трапезните води на Lidl от 0,5 l, 1,5 l и 11 l. Така смарт ритейлърът реализира на практика модела „от бутилка в бутилка“, благодарение на който се пестят ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Въвеждането на автомати за обратно приемане на еднократни опаковки e част от дългосрочната стратегия на "Лидл България" за намаляване на пластмасата и затваряне на цикъла на суровините. . Компанията си поставя за цел да намали пластмасата в опаковките на продуктите собствена марка с 30% до 2025 г. и с 35% до 2027 г., да осигури 100% рециклируемост на тези опаковки и да увеличи съдържанието на рециклат във всички опаковки до 25%, спрямо 2017 г.