Работната среща се провежда в Министерството на културата. Снимка пресцентър МК

Работната среща се провежда в Министерството на културата. Снимка пресцентър МК

Изграждането на Център на изкуствата на остров "Св. св. Кирик и Юлита" в Созопол е "стратегически и политически проект за Франция". Това заяви посланикът на Франция у нас Негово превъзходителство Жоел Мейер по време на работна среща по проекта, която се състоя в Министерството на културата. Дипломатът допълни, че това е началото на емблематично сътрудничество и трябва бъдат договорени методологията и стъпките, по които двете страни ще вървят.

В срещата участваха служебният министър на културата Найден Тодоров, доц. д-р Борис Данаилов - началник на политическия кабинет на министъра, архитект Петър Петров - директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Френската страна бе представена от посланика, от Пиер Колио - съветник по сътрудничеството и културната дейност, директор на Френския институт в България, Ирина Петреску - аташе по културното сътрудничество, Ерве Барбаре - генерален директор на агенция "Франс Музеум"*, Юния Джорджи - директор за специалните проекти в агенция "Франс Музеум"..

"Днес за мен е същинското начало на, надявам се, много ползотворна съвместна работа", посочи министърът на културата. По думите му България е страна, в която археологията се чувства у дома си, но имаме много какво да научим от френската държава. Затова и ще бъде щастлив да види реализиран проектът за световен център на изкуствата на остров "Св. св. Кирик и Юлита".

Директорът на Агенция "Франс Музеум" Ерве Барбаре каза, че ако няма политическа подкрепа, един такъв проект не би могъл да е успешен. На второ място, според него проектът трябва да е двустранен, съвместен. Агенцията ще е много полезна при осъществяването на толкова сложна разработка като Центъра за изкуствата в Созопол.

Министър Тодоров още веднъж благодари за посещението на посланика и експертите днес и отбеляза, че това присъствие е знак за бъдещия успех на проекта.

"Стремим се към изграждане на полифункционален център", каза доц. д-р Борис Данаиловтой. "Созопол е културен и туристичерски център, но в същото време там действа и Центърът за подводна археология. Затова и не говорим за изграждането само на музей, става дума за по-сложен проект. Подобни структири са тежки и изискват субсидиране, трябва да се уточни и правната рамка. Музеят се прави завинаги", категоричен бе той.

На днешната среща ще бъдат обсъдени два документа – единият предлага стратегическа визия за Центъра и етапите на неговото създаване, а другият - проект на договор за реализирането на предпроектното проучване.

Центърът на изкуствата на остров "Св. св. Кирик и Юлита" ще предлага съвременна визия за бъдещето на изкуствата и културното наследство, като ще бъде едновременно място за срещи и лаборатория за развитие, за създаване, за представяне, за творчество, за споделяне на опит, за участие и за обучение. Центърът ще използва големия потенциал на острова за развитие на модерен културен туризъм, съчетаващ в себе си богатото археологическо наследство с модерното представяне чрез използването интерактивни технологии, както и колекции  и произведения на различните изкуства. Имайки предвид ключовото място на острова в Черно море, обектът има възможност да се превърне в притегателен център за посетители от цял свят.

Подобна интегрирана концепция няма друго пространство в нашата страна. Доколкото познаваме ситуацията и в страните от Югоизточна Европа, подобни центрове са рядко срещани и то не в подобен интегритет.

Агенцията "Франс Музеум" е създадена през 2007 година с междуправителствено споразумение между Франция и Обединените арабски емирства (ОАЕ), за създаването на филиал на музея "Лувър" в Абу Даби. Това е първата агенция за културен инженеринг, работила по изграждането на първия универсален музей на 21 век в арабския свят. Работеща като консултантска агенция и реализираща проекти за културно инженерство Агенцията "Франс Музеум" подкрепя музеите и обектите на културно наследство в тяхната адаптация към съвремието, помагайки им със своето „ноу хау“ и експертиза на най-високо научно и практическо ниво.

Агенцията гледа на музеите като на "екосистеми", организирани около произведения на изкуството, способни да свързват помежду си публика, култура и територия. Основна мисия на създателите на Агенцията е вдъхването на живот на "културните екосистеми", благодарение на което те да могат да отговарят на предизвикателствата на времето, в което живеем.