Влезли сме в диалог с търговците на улиците, които се обновяват още в самото начало на ремонтните дейности, обясни зам.-кметът Чанка Коралска. Снимки Лина Главинова

Влезли сме в диалог с търговците на улиците, които се обновяват още в самото начало на ремонтните дейности, обясни зам.-кметът Чанка Коралска. Снимки Лина Главинова

Чанка Коралска е дългогодишен служител в Община Бургас. От 2009 година тя е директор на дирекция "Строителство". Като такъв отговаряше за управлението и координацията на дейностите, свързани с възлагането и реализацията на обектите от Капиталовата програма на Община Бургас. Инж. Коралска е завършила Техникум по архитектура и строителство, а впоследствие Висшия институт по архитектура и строителство в София. Има специализация по "Европейска административна практика" в Бургаски свободен университет.
Чанка Коралска е ръководила изпълнението на проекти по програмите ФАР, САПАРД и ОП "Регионално развитие 2007-2013".
В момента е зам.-кмет по строителство в община Бургас.
Омъжена е, с две деца.

- Г-жо Коралска, от началото на годината текат интензивни ремонти на малки улички в централната градска част на Бургас. Какво се случва със старите павета, които се вадят от улиците, които бяха завършени и от тези, които продължават да бъдат обновявани? Става въпрос за "Михайл Лермонтов", "Възраждане", "Шипка", "Гео Милев", "Успенска" и т.н.

- По улиците, които се ремонтират има стари павета, които след демонтажа се почистват и отново се нареждат на земята. Така е заложено в проекта, така се и случва. Около 70% от настилката е от стари павета, а останалите 30%, които недостигат са нови гранитни павета, които сега са добити.

За тротоарната част, която е ограничена от колчетата,  такива вече има на "Лермонтов", на "Шипка", се използват бетонови павета, които за разлика от традиционните бетонови плочи са много по-устойчиви и са с дебелина 8 см. и считаме, че те ще придадат по-голяма трайност на настилката.

- При реконструкцията на основните улици за ограничители се използват сини колчета, а за второстепенните улици колчетата са червени. Как избрахте точно тези два цвята?

- Така е предвидено още при разработването на проекта и тогава идеята на проектантите, която се възприе от Общината е да има разграничение по главните артерии, където има интензивно автомобилно движение и там маркерът да бъде син, както е по улица "Лермонтов", а по останалите които са пешеходни и второстепенни да бъде с червен цвят. В тези цветове са и осветителните стълбове.

- Кога е предвидено да приключи обновяването на улиците "Гео Милев", "Успенска", "Възраждане"?

- Графикът, който са ни представили фирмите изпълнители сочи, че дейностите трябва да приключат до края на годината. За момента хубавото е, че времето е с нас и ако до края на месеца атмосферните условия са благоприятни, мисля че няма да имаме проблеми. Единствено може да има забавяне, ако извънредни метеорологични условия попречат да не се изпълни графика. Работи се интензивно. Трудно става, тъй като това са тесни улички, на тях има доста търговски обекти, до които трябва да се осигурява постоянен достъп. Хората не престават да минават оттам и няма как да е иначе. На улица "Възраждане" например има и здравно заведение, в района е и Първо Районно управление. Интензивен е трафикът на автомобили и хора и колкото и да се опитваме да ги ограничаваме, не можем да ги спрем. Това създава допълнително напрежение, но ние вече сме изградили някакъв подход и хората разбират, че след като ремонтните дейности приключат ще бъде много по-добре.

- Търговци, които са наематели на търговски обекти на улица "Възраждане" са написали писмо до Общината с искане за по-бързо приключване на ремонта, който затруднява достъпа до магазините им и те търпят загуби от това...

- Влезли сме в диалог още в самото начало на ремонтните дейности. Те са идвали многократно при нас. Разбираме исканията им, но трябва да се пресече интереса на двете страни. Ремонтът трябва да приключи и след това ще стане по-добре. Не можем да предвидем на 100% всички случаите, като скъсан кабел за интернет например, но авариите се отстраняват за часове.

- От БСП нападнаха Общината, че тротоарите на част от обновените улици са по-малки като размер от заложените в закона...

- На обвиненията за тесните тротоари бих казала следното – те не са в противоречие с норматива, защото ние сме в съществуващо положение т.е. имаме съществуваща ширина на улицата и трябва да спазим габарита й като пътно плътно и като тротоар. Да, правилна е забележката, че има по-тесни тротоари, но те са единични случаи и са съобразени със съществуващото положение. Няма как да съборим вече построениите сгради и да разширим тротоара. Това е габаритът на улиците на Стария Бургас.

- В капиталовата програма на Общината какви средства за заложени за проектиране и ремонтиране на други улички, които отвеждат към "Александровска" или "Алеко Богориди"?

- Бюджетът за 2019 година тепърва предстои да бъде изработен и да бъде представен за обсъждане. Имаме амбицията да предвидим средства за започване на ремонт на други улици, където имаме готови инвестиционни проекти, в това число и да изготвим нови проекти за улиците, които са в тесния център – в района на "Алеко Богориди", "Александър Батемберг" и Морската градина. Те също ще бъдат с паважна настилка. Тя връща стария дух на Бургас и мисля, че и хората я харесват. Павежната настилка е дренираща настилка. Напоследък се говори за климатичните промени и всички виждаме как за кратко време се изсипват колеми количества дъжд. Това, което преди 20 години не е било проблем, сега създава такъв и той ще става все по-сериозен. Затова трябва да се преминава към подобен тип настилки, особено в райони, където не може да се направи по-голяма канализация, тъй като тя е съществуваща и капацитетът й в Стария Бургас е такъв.

- При последния проливен дъжд тази есен имахме сигнали от читатели, че улица "Алеко Богориди" е във вода. Каква беше причината за това й състояние?

- И аз съм получавала снимки от работещи или живеещи на "Алеко Богориди" в моментите, когато дъждът е много интензивен. Вижда се, че има сериозно количество вода по улицата. Но нека не сме толкова черногледи и да отчитаме факта, че точно за 10 минути тази вода вече я няма по улицата. Имаме промяна в климата и валежите стават много интензивни за много кратко време. Когато е проектирана тази улица, освен че са възстановени съществуващите линейни отводнителни решетки и шахти са изградени и нови. Това е оптималният брой отводнителни съоръжения, които могат да бъдат монтирани, защото това е капацитетът на канализацията. Тя повече количество вода не може да поеме.

Другият проблем, който се случва на "Алеко Богориди", който създава впечатление, че там тече много вода е сериозният надлъжен наклон и водата от всички пресечни улички отива на централната пешеходна улица. Но пак казвам нека се обърне внимание, че точно за 10 минути водата се оттича.

- В край на май, когато приключи ремонтът на улица "Алеко Богориди" всички, които живеят там получиха саксии с цветя, за да украсят балконите. Това еднократен акт ли е или сте помислили как да ги обновявате всяка година, защото тези цветя са сезонни?

- Това беше идея на кмета Димитър Николов. Най-накрая успяхме да я реализираме с улица "Алеко Богориди". Напълно безвъзмездно предоставихме цветята на хората. Една част от тях изявиха желание да се грижат за цветята и го направиха, за други, които не можеха, ние полагахме грижа.

Сега сме прибрали контейнерите. Напролет отново ще бъдата посадени в тях нови цветя и те ще бъдат раздадени на тези, които имат желание да се грижат за тях. Това е свързано с желанието ни да направим хората съпричастни с нашите усилия да направим града по-красив.

Другата ни инициатива, която подехме и тя става факт с решение на Общинския съвет е да станем инициатори за изготвянето на инвестиционни проекти за къщите, които са паметници на културата по улица "Алеко Богориди" и в други централни градски зони, така че да спрем тази разруха и да имаме по-добър естетически вид. Оптимист съм, че това ще се случи. Хората проявяват разбиране.

- Идеята на Общината е да изработи проектите, които да подари на собствениците на тези къщи и те да ги реализират. Ако евентуално това не се случи, Общината ще го направи със собствени средства и след това по съдебен път ще си възстановява вложените за ремонта средства. Имали ли сте вече среща със собственици на тези сгради?

- Водени са разговори. Първите проекти на сгради, по които работим вече са факт. Става въпрос за къщи в началото на улица "Алеко Богориди", заключени в квартала между улиците "Шипка", "Възраждане", "Алеко Богориди" и "Лермонтов". Част от живущите проявяват интерес и са готови да инвестират. Други трудно могат да бъдат открити, защото не живеят там. Трети пък нямат финансова възможност към момента да инвестират средства за ремонта. Когато приключи работата по проектите и когато имаме конкретната стойност на всеки един, отново ще се съберем и ще им представим проектите и ще обсъдим как стартираме инициативата.

- Колко от тези къщи са паметници на културата?

- В този район са четири.

Галерия