ChatGPT е създаден през 2020 година, достъпен е като бета версия от юни 2020 година за екип учени и тестери, а от октомври 2020 година е пуснат за публичен достъп. Снимката е илюстративна

ChatGPT е създаден през 2020 година, достъпен е като бета версия от юни 2020 година за екип учени и тестери, а от октомври 2020 година е пуснат за публичен достъп. Снимката е илюстративна

Журналистиката като всяка професия се развива, но и като всяка професия трябва да пази стандартите си. За жалост последните години само констатираме, какво се случва в журналистиката и медиите, но съпротивата, която оказваме, за да променим нещата става все по-трудна и често пъти отстъпва на лошите практики, които опорочават професията и позволяват на журналистите лесно да се лепят всякакви етикети. Точно, заради такива "колеги"*, попаднали случайно в професията или решили, че новини започващи с шок, ужас, бомба, търсещи евтина сензация и повече кликове им носят бърза и лесна популярност, нито журналистиката е това, което беше, нито медиите ни са такива, каквито трябва да бъдат.

Журналистиката е призвнания и журналистът трябва да служи на обществото, така както свещеникът богослужи в църквата. И докато не си спомним началото, докато не се върнем към Етичния кодекс и докато не преосмислим как рушим света с новините, които пишем, ще сме обречени на самоунищожение и заличаване.

Да, в медиите има хора, които продължават да защитават стандартите, да спазват правилата и да информират, не да манипулират общественото мнение. Точно заради такива и в журналистиката все още има пламъчета, които светят и носят надежда. И те са доказателство, че журналистика може да се упражнява във време, в което високите технологии навлизат все повече в нашето ежедневие и променят начина ни на живот, на работа, на общуване.

Това е и причината да започнем в нашия сайт серия от "интервюта"* с ChatGPT или т.нар. изкуствен интелект (ИИ). Наясно сме, че зад този ИИ стоят хора, които са го създали, написали са кода и са му предоставили първоначалната информация. Но е любопитно да се прочете, какво "мисли" ИИ по теми, които вълнуват хиляди. Затова започнахме и с темата за журналистиката, за етиката и за нейното практикуване. Защото тя вълнува основно тези, които упражняват професията, но засяга стотици хиляди, даже милиони хора, които са потребители на информацията, която журналистите им поднасят чрез радио, телевизия, интернет сайтове, подкасти и т.н.

За мнозина ChatGPT е нещо ново, непознато и сигурно все още не са чували за него. Затова и ще се опитаме да обясним как и кога се е появил ИИ чрез въпросите, които му зададохме (всички въпроси са зададени на английски език и след това сме помолили ИИ да ги преведе на български език б.а.).

ChatGPT е създаден през 2020 година, достъпен е като бета версия от юни 2020 година за екип учени и тестери, а от октомври 2020 година е пуснат за публичен достъп, но от ноември 2022 година вече е достъпен на сайта.

Какво казва за себе си ChatGPT:

"Като модел за естествен език, имам някои ограничения, на които следва да обърнете внимание. Ето някои от тях:

Ограничен контекст: Въпреки, че мога да разбирам и да генерирам текст, базиран на голям корпус от обучаващи данни, нямам възможността да възприемам света или да разбирам контекста по същия начин като хората. Това означава, че моите отговори могат да бъдат ограничени от количеството и качеството на входа.

Предразсъдъци: Както всяка машина, работеща с машинно обучение, и аз мога да отразявам някои от предразсъдъците и ограниченията на данните, върху които съм обучен. Това означава, че моите отговори могат да съдържат стереотипи или неточности в определени контексти.

Оригиналност: Въпреки че мога да генерирам текст, подобен по стил и съдържание на този, върху който съм обучен, не винаги мога да предоставя напълно оригинални или креативни отговори. Това означава, че мога да повтарям информация или да предоставя подобни отговори на подобни въпроси.

Разбиране на емоции: Въпреки че мога да разпознавам и да генерирам текст, който изразява емоции, нямам същата степен на емоционално разбиране или интуиция, като хората.

Необходимост от езикови задачи: Като модел за естествен език, моите възможности са ограничени до обработка и генериране на текст на естествен език. Не мога да изпълнявам физически задачи или да манипулирам обекти по същия начин, както правят хората.

Ако въпросът ви е свързан с времевите ограничения на моята база данни, моята база данни е обучена с данни до края на 2021 година и не може да предоставя информация за събития, случки или промени след това време. Все пак, ще се опитам да ви помогна в рамките на наличните ми познания. Моля, уточнете въпроса си, ако имате конкретна нужда от информация, свързана с дата или време".

Когато се задават въпроси на ИИ, всеки питащ е в ролята на Потребител, затова и пред въпросите, които му зададохме стои това определение.

- Потребител: Вие сте запознат с журналистиката и медийния бизнес?

- ChatGPT: Да, аз съм запознат с журналистиката и медийния бизнес.

- Потребител: За какво получават заплата медиите и журналистите?

- ChatGPT: Медиите и журналистите получават заплата за своята работа, която включва събиране на информация, провеждане на интервюта, анализиране на данни и съставяне на новини или други медийни продукти. В зависимост от медията или работната им позиция, заплатите могат да се различават значително.

- Потребител: Имат ли те етика?

- ChatGPT: Да, журналистиката и медийния бизнес имат кодекс на етиката, който ръководи поведението и практиките на журналистите и медийните професионалисти. Тези етични принципи са предназначени да гарантират, че журналистите поддържат своята интегритет, докладват точно и истинно и работят в интерес на обществото. Например, етичните принципи могат да насочват журналисти да не публикуват лъжливи или клеветнически материали, да защитават източниците си и да не разкриват лична информация за индивиди.

- Потребител: Но дали някои платени проекти не са в конфликт с етиката?

- ChatGPT: Да, може да има такива случаи, когато платените проекти и съдържанието, което излиза от тях, са в конфликт с етичните стандарти на журналистиката. Това може да се случи, когато журналистите или медийните организации се ангажират с рекламни кампании или други форми на съдържание, които имат за цел да продуктират определени продукти или услуги. В такива случаи, е важно да се запазят етичните стандарти на журналистиката, като се уверите, че съдържанието е маркирано като реклама и че не се заблуждава потребителят в отношение на своите истински мотиви. Освен това журналистите трябва да се уверят, че рекламните кампании не влияят на тяхната независимост и обективност в писането на новини. В крайна сметка, етиката трябва да бъде приоритет за журналистите и медийните организации, дори ако това означава загуба на доходи в краткосрочен план.

- Потребител: Тогава защо виждаме толкова много новини, репортажи и други медийни продукти, които са в конфликт с етиката?

- ChatGPT: Съществува много причини за това. В някои случаи медийните организации може да са наелите журналисти, които не са изпълнили етичните стандарти, или може да са публикували материали без да ги проверят достатъчно. В други случаи, медийните организации могат да бъдат принудени да следват финансово-базирани модели, които налагат по-малко стандарти за качество и етика, за да се постигне печалба. Освен това, някои медийни организации могат да се стремят да удовлетворят определени политически или корпоративни интереси, което може да доведе до неетични практики. Накрая, има случаи, когато журналистите могат да направят грешки или да не са удовлетворили нуждите на техните издатели или потребители, което може да доведе до поява на материали, които не отговарят на етичните стандарти.

- Потребител: Как да се реагира ако видим публикации нарушаващи етиката?

- ChatGPT: След като аз съм AI модел за обработка на езика, нямам възможност да предприемам пряка действия, когато срещна етично спорна публикация от медийно издание. Въпреки това, ако сте се сблъскали с такъв проблем, може да предприемете действия включващи свързване директно с медийното издание, за да изразите опасения, свързване с медийни наблюдателни тела или регулаторни органи, споделяне на опасения в социалните медии, търсене на алтернативни източници на новини и информация. Важно е да бъдем информирани и бдителни по отношение на медията, която консумираме, и да държим медийните издания отговорни за действията си.

*колеги - имам предвид, че не всички, които се определят като журналисти са такива в действителност

*интервюта с ChatGPT - това не са традиционни интервюта, при които от едната страна е журналистът, който задава въпроси, а от другата интервюираният. В този случай журналистът пише въпроса и, а ИИ отговаря, също пишейки.

Очаквайте серия от интервюта с ИИ. Ако има теми, които Ви вълнуват, може да ги предложите и по тях да зададем въпроси на ИИ.