Димитър Боев обича да приготвя ястия от френската и българската кухни. Снимки Личен архив

Димитър Боев обича да приготвя ястия от френската и българската кухни. Снимки Личен архив

Chef Димитър Боев с гордост може да каже за себе си, че е един успешен българин и в частност бургазлия, който се е реализирал професионално в чужбина. Малцина са тези, които за близо десет години извървяват трудния път в кулинарията и заслужено пред името им стои титлата - Chef. Димитър Боев е един от тях. Той тръгва от бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.а.), за да работи в кухни на ресторанти със звезди Мишлен. В гимназията попада случайно. Дори и не си е представял, че един ден готвенето ще се превърне в негова професия. След завършването, учи две години и в HRC - кулинарна академия в Добрич. От там го изпращат и на първите му обучения в чужбина.

"Работил съм в ресторанти Кънектикът, САЩ, в Йоханесбург, ЮАР, в италиански частен клуб в Лондон, в "Риц" във Виена. Всички ресторанти са със звезди Мишлен", сподели пред "Черноморие" Димитър Боев. В тези престижни заведения той усвоява тънкостите на италианската и френските кухни. Там ястията се приготвят с качествени продукти, а работният ден започва рано и продължава по 14-15 часа.

"Там усвояваш различни кулинарни техники, научаваш се на дисциплина и на комуникация. Нещо, което е изключително важно за готвача. В тузи кухни има хора от различни народности и е важно, въпреки езиковите различия, да можем да работим в екип", разказа Chef Боев. Връщайки се назад към ученическите години прекарани в ТОХ-а, той разбира, че е някои от неговите преподаватели са били сред най-добрите готвачи, не само у нас. "Тогава обаче не съм оценявал това", допълва бургазлията.

Докато обикаля по света и трупа умения и знания, Димитър Боев се сблъсква и една друга действителност - никой не познава и не говори за българската традиционна кухня. Туристите, които са идвали у нас, най-вече по времето на социализма, са опитвали ястия, включени в т.нар. рецептурник на Балкантурист. "А ние сме имали уникални ястия от Царска България, като баница с агнешко например. Един от най-добрите готвачи е приготвял храната в двореца на цар Борис", разказва шеф готвачът. Затова той се е амбицирал да вдъхне живот на автентичните български рецепти, разбира с нова и модерна презентация.

"Българската кухня е доста различна и уникална. Много готвачи, с които съм общувал и които са идвали в София, Варна или Бургас признават, че са опитвали невероятни ястия в ресторантите там. Проблемът е, че те не се развиват", допълва бургазлията. Затова е насочил усилията си да промени отношението към храната и по-специално към българската кухня. "Хубавата храна не е задължително да бъде скъпа", категоричен е Chef Боев. И го доказва с рецептите си, които презентира в групата си във фейсбук - Рецепти от старата кухня by Chef D. Boev.

Той подготвя и електронна книга с рецепти, която скоро трябва да бъде готова и всеки ще може да си я закупи.

Мечтата на Chef Боев, който в момента живее и работи във Виена е да си отвори свой собствен ресторант. Докато я сбъдва обаче, той ще споделя всеки четвъртък с читалите на "Черноморие" по една рецепта и начина, по който тя да бъде приготвена.

Галерия