Тази рецепта е лесна и бърза за изпълнение. Снимки Chef Димитър Боев

Тази рецепта е лесна и бърза за изпълнение. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Кюфтета с доматен сос  


Необходими продукти:

700 грама кайма

2 глави лук

2 скилидки чесън

2 яйца

500 грама доматен сос

50 грама олио за каймата

20 грама олио за готвене

сол / пипер / кимион / мащерка / кориандър

дафинов лист

 

Начин на приготвяне

Смесете каймата с яйцата, олиото, нарязаните на ситно лук и чесън. Объркайте добре, посолете и добавете подправките без дафиновия лист. От сместа оформете кюфтета с грамаж около 120 грама всяко.

В тиган загрейте 20 грама олио. След това поставете кюфтетата и ги запечатайте от двете страни. Щом са готови ги оставете в тигана и към тях прибавете дафиновия лист и доматения сос. Може да довършите ястието по един от двата начина - при първия оставете тигана с кюфтетата и соса да къкри на бавен огън, докато се редуцира соса на половина, а при втория - сложете тигана във фурната и печете на 180 градуса за около 40 - 50 минути.

Поднесете ги като ги поръсите преди това с малко суха или свежа мащерка за аромат.

Галерия