Върху баницата може да набодете и дрянови клончета с пъпки или написани на хартия късмети за новата година. Снимки Chef Димитър Боев

Върху баницата може да набодете и дрянови клончета с пъпки или написани на хартия късмети за новата година. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

Тъй като последният ден за 2020 година - 31-ви декември се пада в четвъртък, тази седмица, решихме да Ви предложим рецептата ден по-рано, за да имате възможност, ако решите да приготвите новогодишната баница с дърпани кори, които вие да разточите.

Баница с дърпани кори

Необходими продукти:

За приготвянето на корите:

400 грама брашно тип 480

240 грама вода

110 грама олио

20 грама ябълков оцет

3 грама сол

40 грама олио за намазване на тестото

За плънката:

300 грама козе сирене козе/краве сирене

3 яйца

90 грама кисело мляко

30 грама олио

Начин на приготвяне:

На плънката:

1. Намачкайте козето/кравето сирене в купа.

2. Прибавете яйцата, киселото мляко и олиото и разбъркайте добре.

3. Оставете сместа да престои в хладилника, докато правите корите.

На тестото:

1. Смесете всички продукти с изключение на водата и ги омесете добре.

2. Започнете постепенно да добавяте водата като крайната цел е да се получи едно изключително меко тесто. Не се притеснявайте, ако тестото лепне по ръцете ви в началото, при месенето това ще спре.

3. Разделете го на 3 или 4  топки и ги сплескайте леко. Намажете от двете страни с олио, покрийте и оставете топките да починат за поне 3 часа.

4. Вземете дъска и сложете кърпа върху нея. Поръсете малко брашно отгоре и започне да дърпате всяко топче по дъската. Щом тестото е достатъчно тънко и сте го разстлали така че да излиза от краищата на дъската, махнете дебелите остатъци от края на тестото.

5. Намажете раздърпаната кора с олио и сложете част от плънката по продължението на кората. Сега с помощта на кърпата, завийте на руло. Просто хванете кърпата, вдигнете нагоре и оставете гравитацията да си свърши работата.

6. Поставете първото руло, навито на охлюв, в средата на намазнена с олио тава.

7. Повторете същата процедура и с останалите топки тесто.

8. Разбийте едно яйце с малко топла вода (не повече от 10 грама). Посолете сместа и намажете баницата с нея.

9 . Пече се на 200 градуса за около 30-40 минути.

10. Извадете и изчакайте да изстине. Готово!

Върху изпечената баница може да забучите дрянови клонки с пъпки или изписани на хартия късмети и така баницата с дърпани кори ще се превърне в новогодишна баница с късмети!

Галерия