Виенският хляб може да се приготви и с шоколад. Снимки Chef Димитър Боев

Виенският хляб може да се приготви и с шоколад. Снимки Chef Димитър Боев

Chef Димитър Боев предлага всеки четвъртък интересна рецепта за читателите на "Черноморие". В нея ще бъдат описани нужните продукти за приготвянето и стъпките, по които това да стане. Това ще даде възможност и на тези, които правят първите си опити в кухнята да опитат да сготвят нещо сами.

Chef Боев е роден в Бургас. Завършил е бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" (известна още като ТОХ-а б.р.) и е работил в ресторанти със звезди Мишлен. По настоящем живее във Виена.

 

Виенски хляб
 

Необходими продукти

120 гр. вода

200 гр. мляко

13 гр. суха мая

50 гр. захар

500 гр. брашно Т55

12 гр. сол

50 гр. масло

100 гр. шоколад по-желание
 

За намазване

1 яйце

15 гр. вода

щипка сол
 

Начин на приготвяне

Смесете водата и млякото и в тях разтворете сухата мая и захарта.

В купа изсипете брашното и солта, бъркайте с миксер като постепенно добавяте течните продукти, докато се получи леко лепкаво тесто. Прибавете към него маслото и продължете да бъркате. Когато тестото е готово, поставете го в купа и я покрийте с кърпа, оставете да втаса за около 1 час. Извадете втасалото тесто и без да използвате брашно го нарежете на топки по 90 грама, покрийте ги с хавлия и ги оставете да втасат повторно за около 30 минути.

Вземете едно топче и го  разтелете на кръг, за да извадите излишният въздух, след което го навийте на руло като притискате при всяко завъртане на хляба, така че да се получи дълаг фитил с леко обли краища. Всеки фитил поставете в тава и намажете отгоре със сместа от яйце и вода, направете напречни линии с остър нож по всеки хляб, като те трябва да са с дебелина от няколко милиметра и оставете хлебчетата покрити с кърпа, за да втасат.

Печете ги във фурната на 200 градуса за 10-12 минути.

Ако искате хляба да има по-сладък вкус, сложете шоколада, след като сте омесили цялото тестото за минута, за да не се разтопи шоколада и хлябът да загуби цвят.

Галерия