Двама състезатели на Черноморец влязоха в Топ 3 на индвидуалното класиране. Снимки Община Несебър

Двама състезатели на Черноморец влязоха в Топ 3 на индвидуалното класиране. Снимки Община Несебър

Отборът на "Черноморец" - Бургас спечели 52-рото Държавно първенство по подводен риболов на Българската федерация по подводни спортове, което се проведе в Несебър. В организацията му, освен представители на БФПС, се включиха и двата местни спортни клуба - Спортен клуб по водни спортове "Месембрия" и Спортен клуб по подводен риболов "Несебър".

В първенството участие взеха девет клуба: "Марлин" - Приморско, "Черноморец" - Бургас, "Портус Кария" - Шабла, "Месембрия" - Несебър, "Несебър" - Несебър, "Истрос" - София, КПСД - Варна, КВС "Варна" - Варна и "Свети Никола" - София.

Главен съдия на първенството бе Нелко Йорданов от Шабла. Всеки клуб участва с отбор от четиримата си най-добри състезатели, разделени по двойки. Всяка двойка разполагаше със собствен плавателен съд за неограничено придвижване в състезателната акватория. Първенството се проведе в два дни 5 и 6 септември. Първия състезателен ден, поради силния северен вятър, бе дадена по- прикритата от стихиите състезателната зона около село Равда с граници: яхтеното пристанище Несебър и пристанището на Ахелой. За втория състезателен ден бе ред на зоната около Несебър, сключена между южния край на плажа на Слънчев бряг и старото пристанище на града.

Въпреки мътната вода и в двата състезателни дни, участниците се завърнаха на брега с богат улов от платерини, кефали, морски врани и лабриди. Изходната точка бе Общинското пристанище на Несебър.

След претеглянето на улова и пресмятането на сбора на точките от двата дни станаха ясни и победителите. След невероятно представяне безапелационно първото място в отборното класиране зае отборът на "Черноморец" - Бургас с 520,92 точки. На второ място, след много силен втори състезателен ден, се нареди местният отбор "Месембрия" с 318,13 точки, а третото място зае отборът на "Портус Кария" - Шабла с 285,71 точки. Само 0,9 точки не достигнаха на момчетата от другия местен отбор "Несебър" да се преборят за бронза и те заеха четвъртото място с 284,8 точки.

В индивидуалното класиране победител стана носителят на купа "България" за последните две години и водач в тазгодишната ранглиста Анастас Бъчваров от Приморско с 174.52 точки, втори остана Николай Танев от Бургас с 160.88 точки и трети Валентин Люцканов също от отбора на бургазлии с 154.69 точки.

Галерия