В музея са представени археологията и етнографията на района. Снимка музей Свети Никола

В музея са представени археологията и етнографията на района. Снимка музей Свети Никола

Черноморец привлича туристи, не само с възможностите за лятна ваканция, но и с музея "Свети Никола", който е най-младият музей у нас. Създаден е през 2014 година. Музейната експозиция е разположена в самостоятелна сграда на два етажа. Посетителите могат да разгледат археологическите арт ефакти и етнографската експозиция.

В древната история на град Черноморец тематичната археологическа изложба "Черноморец - паметници на хилядолетната история" представя керамични съдове, каменни и костени оръдия на труда, открити при разкопки на праисторическо селище в Аклади (VI-IV хил.пр.Хр.). Археологическите находки (монети, керамични съдове, амфори и други артефакти ) разказват историята на ранновизантийската крепост на нос Акра и крепостта на нос Хрисисотира.

На втория етаж в музея е представена етнографската експозиция "Бит и култура на крайбрежна Странджа". Поминъкът и старинните занаяти на местното население са представени чрез земеделски оръдия на труда и занаятчийски инструменти. В специална витрина са експонирани съоръжения и принадлежности, свързани с рибарството. Пъстрото многообразие на сбирката се допълва и от традиционни тъкани и облекла, характерни за етнографските групи (рупци, загорци и тронки), обитаващи района на Странджа през XVIII-XIX в. Акцент в изложбата е колекция от накити - пафти, колани, гривни, наушници като важен елемент от женското облекло и белег за социален статус и естетиката на българката.