С музикален пърформънс бе открита изложбата на Роман Шедина. Снимки Черноморие-бг

С музикален пърформънс бе открита изложбата на Роман Шедина. Снимки Черноморие-бг

Чешкият дизаенйр Роман Шедина показва изкуството на порцелана в изложбата "Claypause", която бе открита в изложбената зала на филиала на Националната художествена академия в Магазия 1 в Бургас. Тя гостува в морския град със съдействието на Чешкия културен център, Посолството на Република Чехия у нас и се реализира в рамките на Чешкото председателство на Европейския съюз.

Акцентът в иложбата е вазата. Тя изразява женската същност. "Съвършената ваза е част от историята на всеки един от нас. Представете си, че това, което преживявате, пълни душата ви с нещо, което може да е красиво или не. Всеки ден е изпълнен с множество преживявания. Сега, тук и занапред.... Обичам вазите, защото те говорят, проговарят чрез материала, от който са направени, чрез формата, декора и големината си", споделя Роман Шедина.

Той е чешки дизайнер на порцелан и керамика в архитектурата, основател на марката Limited. Прави изложби в Чехия и в чужбина, творбите му са включени в колекциите на Музея на приложните изкуства в Прага, Моравската галерия в Бърно, Музея на керамиката във Вестервалд (Германия), арт център "Марк Ротко" в Латвия, PorzellanikonEuropaischesIndustriemuseum в Зелб - Германия, TheZepterGallery в Белград - Сърбия, и в частни колекции.

От 2017 г. работи като преподавател в Средното училище за приложни изкуства в Бехине. Има редица номинации и награди в Чехия и чужбина.

"Claypause" бе открита от доц. Димо Колибаров - директор на филиала на НХА и Людмила Кутиева - директор на културен център "Морско казино". Изложбата ще остане в Магазия 1 до края на август.

Галерия