Тържествата днес са съсредоточени на връх Шипка

Тържествата днес са съсредоточени на връх Шипка

България днес чества националния си празник – 3-ти март. На днешния ден отбелязваме 144 години от Освобождението на България.

3-ти март е денят, който поставя началото на третата българска държава с подписването на Санстефанския мирен договор. За първи път празникът се отбелязва през 1917 година.

Празникът ще бъде отбелязан в цялата страна. Километрични опашки от автомобили има от рано сутринта в началото на прохода Шипка. Първоначално трафикът ще бъде само нагоре. След 13:00 часа ще колите ще могат да се връщат.

Честванията, организирани от Община Варна, започват в 10.00 часа с издигане на националното знаме на площад "Св. св. Кирил и Методий". От 10.30 до 11.30 часа ще бъдат поставени цветя и венци пред паметника на Граф Игнатиев. От 10.30 до 11.30 часа цветя ще бъдат поставени и пред Мемориален паметник на украинските войни в Морската градина. По същото време цветя и венци ще бъдат поставени и пред Паметник на руските войни в Морската градина.

Варна отбелязва тържествено националния празник

В 11:00 часа на бургаския площад "Атанас Сиреков" ще започне ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас

В 11:30 часа пред Руски паметник ще се проведе тържествен ритуал по полагане на венци и цветя и отдаване на военни почести. Ще бъде извършена заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България от османско иго.

Бургас отбелязва тържествено 3-ти март