От лятото на 2018 година е член на Съвета за фантастика и приключения към Съюза на писателите в Русия. Снимка Личен архив

От лятото на 2018 година е член на Съвета за фантастика и приключения към Съюза на писателите в Русия. Снимка Личен архив

Произведения на бургаския фантаст Янчо Чолаков ще бъдат четени в туристически комплекс "Аква калиде" на 29-ти август - навръх рождения ден на автора. Събитието е в рамките на тазгодишното издание на "Европейски летни дни", част от инициативата "Дни на Европа в Бургас". Литературното четене ще започне в 11.00 часа. В него ще вземат участие доброволци от "Библиофенско лято` 2018", които участват в инициативата на Регионална библиотека "Пейо Яворов".

Любителите на морските спортове ще станат свидетели на открит урок по уиндсърф на Северния плаж в Бургас. Той ще се състои на 30 август от 09.00 часа. В същия ден, на открита сцена "Охлюва", Бургаският духов оркестър ще зарадва почитателите на класическата духова музика.

Бургаският куклен театър също ще се включи в инициативата, като ще зарадва своите малки зрители през септември с няколко интересни постановки.

Кулминация на Европейските летни дни ще бъде интересна арт инсталация, която ще бъде открита през септември.

Янчо Чолаков е роден на 29-ти август в Бургас. Завършва специалност "Българска филология" в СУ "Свети Климент Охридски". Своя дебют като писател прави през 1989 година с разказа "Малък екран". Автор е на разкази, новели, повести и два сценария. През 2003 година излиза от печат романа му "Запали свещ на дявола".

Янчо Чолаков е основател на издателството за фантастика "Офир". През 1997 година българският фантаст Любен Дилов му връчва националната награда "Гравитон". През 2010 година той е номиниран от Европейското общество на фантастите в категорията "Най-добър автор". През 2011 година Дружеството на българските фантасти го обяви за майстор на авангардната фантастика.

От лятото на 2018 година е член на Съвета за фантастика и приключения към Съюза на писателите в Русия. България е една от 17-те страни, които влизат в Съвета. Приемането на бургаския фантаст е признание за таланта му.
Писателят - фантаст работи в Регионална библиотека "Пейо Яворов" - Бургас.