Въпреки разгорещените дебати и доводи на опозицията, докладната бе приета. Снимка Лина Главинова

Въпреки разгорещените дебати и доводи на опозицията, докладната бе приета. Снимка Лина Главинова

Четири бургаски квартала вече са с нова категоризация и нов данък. Това решиха общинските съветници на сесия на местния парламент, която се провежда днес. Това са кварталите - "Банево", "Ветрен", "Рудник" и "Черно море". Предложението за промяна на категорията е на кмета на Община Бургас Димитър Николов и е във връзка с член 21 , ал.1, т. 23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл. 6 от Приложение № 2 към Закона за местните данъци и такси.

В първоначалния вид на докладната записка в нея бяха включени и зона "А", "Б", "В" и "Г" в комплекс "Меден рудник" и квартал "Сарафово". След разглежданията в комисиите, тези два района отпаднаха. Администрацията си изтегли предложението за промяна на категорията там и съветниците, трябваше да решават само за Банево, Ветрен, Рудник и Черно море. Това предизвика и разгорещени дебати в залата на местния парламент.

Съветникът Ивайло Вагенщайн (НФСБ) предложи промените по тази докладна записка да влезе в сила от 1-и януари 2018 година.

"Мотивите за промяна на категоризацията на Банево и Ветрен са недостатъчни. Първо да подобрим инфраструктурата в кварталите и след това да имаме очи да им вдигнем категорията. Видяхме какво стана в проекта за канализацията. Фирмата не си свърши добре работата и сега трябва Общината да плаща. Нужни са 3 млн. лева за асфалтиране на улиците и сега ще им вдигнем данъците, за да набавим парите. Не знам защо отпадна Меден рудник от докладната, но имам предусещане - 60 000 гърла са много", коментира Евгений Мосинов (БСП).

Според администрацията, 45 000 лева са приходите от данък имоти от жителите на Банево, а средствата за ремонти възлизат на 1.5 млн. лева.

"При сегашното положение жилище от 100 кв.м. във всичките зони има данъчна оценка 29 282 лева, а след промяната данъчната оценка ще стане - 32 503 лева. Увеличението на данъка е с 2.82 лева. Общото данъчно задължение в тези квартали в момента за жилище от 100 кв.м. е 54.90 лева, а ще стане 60 лева. Говорим за Банево и Ветрен. За пример в кварталите "Сарафово" и "Крайморие" за същата площ данък сгради е в размер на 91 лева, в Меден рудник - 125 лева, в централна градска част - 165 лева", каза Румен Шарпов - директор на дирекция "Местни данъци и такси" в Община Бургас.

Постъпленията от данък сгради от Банево възлизат на 50 684 лева за 2015 година, а за 2016 година те са - 61 000 лева.

"Данъците не са голяма сума, за да си позволим големи разходи. Но Законът за местните данъци и такси ни задължава да предприемем тази стъпка", допълни Шарпов.

"Водният цикъл на Банево е 11 млн. лева и това не е малка сума. Ремонти на уличните настилки там са правени и през 2015, 2015 и 2017 година. На 75% са преасфалтирани улиците. Ще продължим да го правим и през следващата година. Планирали сме още 500 000 лева за Банево. На фона на желанието на гражданите може и да е малко, но дали е справедливо това да става за сметка на хората от централната градска част и "Възраждане", каза заместник-кметът по строителство в Община Бургас Чанка Коралска.

"Когато се водеха срещите се коментираха ползите и недостатъците Банево да стане квартал на Бургас. Но това беше единственият вариант да се кандидатства по оперативна програма за отпускане на средства за изграждане на канализация там. Имахме забележки, санкционирахме фирмата изпълнител. Канализацията работи перфектно. Законът за местните данъци и такси ни задължава от село да преобразуваме Банево в квартал. Моралът ни задължава да го направим. Следващата година ще изпълним задължението си. И малкото средства, които ще постъпят няма да ни помогнат да решим проблема там", коментира кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Георги Манев (СЕК) предложи, вместо да се променя категорията и да се вдига данъка, Общината да изтегли кредит за да финансира ремонтите там.

"При разпределението на приходите от данъците има принцип на солидарност", реплекира Евгений Мосинов (БСП).

"Каквото и да решите, ние асфалтирането в Банево ще го направим", отсече Димитър Николов.

Предложенията на Вагенщайн и Мосинов не бяха подкрепени от колегите им в местния парламент. Докладната записка бе приета с приета с 41 гласа "за", 3 "против" и 2 "въздържал се". По искане на Кирил Петков от БСП тя бе прегласувана. Вторият път за нея гласуваха 36 съветници, 4 "против" и 5 "въздържал се".

Така квартал "Банево" от селище I-ва категория, в строителните граници на населеното място да се определи като селище I-ва категория, зона V; квартал "Ветрен" от селище I-ва категория, в строителните граници на населеното място да се определи като селище I-ва категория, зона V; квартал "Рудник" от селище I-ва категория, в строителните граници на населеното място да се определи като селище I-ва категория, зона V; квартал "Черно море" от селище I-ва категория, в строителните граници на населеното място да се определи като селище I-ва категория, зона V.

Данъчната оценка на един имот се определя от няколко показатели - коефициент за местоположение, коефициент за инфраструктура, индивидуална характеристика на имота, коефициент за овехтяване и коефициент за височина.