Маратонът ще се проведе тази събота, 18-ти юли. Снимка Архив Община Бургас

Маратонът ще се проведе тази събота, 18-ти юли. Снимка Архив Община Бургас

Четирима американски граждани ще опитат тази година да преплуват разстоянието от остров "Света Анастасия" до един от символите на Бургас - Моста. Те ще участват в тазгодишното издание на плувния маратон, който ще се проведе на 18-ти юли, събота. Записването на желаещите да се пробват по близо 7-километровата дистанция ще приключи на 16-ти юли, четвъртък, уточниха от Община Бургас - организатор на маратона. Дотук списъкът с участници съдържа имената на около 60 плувци от цяла България и четиримата американци.

Метеорологичната прогноза за събота е добра. Все пак Община Бургас си запазва правото да отложи плувния маратон за друга дата при извънредни обстоятелства. В настоящата обезпокоителна за всички хора по света ситуация с COVID - 19, ще бъдат отговорно взети необходимите превантивни мерки за опазване здравето на всички, ангажирани със състезанието като участници и организатори. За целта съботата ще започне с прегледи на Морската гара в Бургас - на кръвно налягане, температура, физическа кондиция. Стартът ще бъде даден в 09.30 часа на остров "Света Анастасия", а награждаването е насрочено за 12.30 часа на Моста.

Всички желаещи да участват трябва да се явят в същия ден в 07:30 часа на Морска гара за регистрация, инструктаж и транспортиране до остров "Света Анастасия". Регистрацията ще приключи в 08:30 часа на 18-ти юли. Необходимо е участниците да си носят подходящи чанти, сакове, торби за прибиране на личните им вещи. Разстоянието по права линия е 6400 метра.

Състезателите плуват самостоятелно към финала. При отклонение от маршрута съдиите от лодките  ще коригират участниците. Времето за финиширане е фиксирано и е 1 час след финиширането на първенеца в противен случай изоставащите биват прибирани от спасителните лодки и катери. Участник който по време на преплуването се нуждае от медицинска или друга помощ, или желае да прекрати участието си трябва да подаде сигнал с многократно движение на изпъната ръка.

Класирането е до 10-то място отделно мъже и жени. Класиралите се в двете категории ще получат следните парични награди:

1 място - 700 лева, 2 място - 500 лева, 3 място - 350 лева, 4 място - 250 лева, 5 място - 200 лева, 6 място - 150 лева, 7 място - 125 лева, 8 място - 100 лева, 9 място - 75 лева, 10 място - 50 лева.