Моя лична кауза е да върна, колкото се може повече успели навън бургазлии отново тук, каза Константин Бачийски (в средата). Снимки Лина Главинова

Моя лична кауза е да върна, колкото се може повече успели навън бургазлии отново тук, каза Константин Бачийски (в средата). Снимки Лина Главинова

Четирима успешни бургазлии с кариера и опит, завърнали се след дългогодишен престой в чужбина, са с амбиция да променят родния си град. Това са д-р Петър Стоев - психиатър, Димитър Ташев - IT специалист, Христо Трошев - фитнес инструктор, Петко Янков - инжинер, занимаващ се с популяризирането на баскетбола сред подрастващите. Те са кандидати за общински съветници от листата на партия "Средна европейска класа" в община Бургас. И четиримата се включват в предизборната надпревара по покана на водача на листата и кандидат за кмет на общината Константин Бачийски.

"Моя лична кауза е да върна, колкото се може повече успели навън бургазлии отново тук. Вече съм го направил с няколко, един от които е д-р Петър Стоев, когото  познавам от 30 години", каза Бачийски.

Д-р Стоев е психиатър. 10 години е работил във водещи психиатрични клиники в Германия, където е живял в продължение на 13 години. Една година е работил в дирекция в Министерството на социалните грижи в Германия. "Всички ние сме се върнали доброволно. За мен това беше трудно решение, защото там умах уреден живот с добри доходи и връщането ми беше нещо като второ имиграция", сподели д-р Стоев. Благодарение на опита си, натрупан в Германия сега той го прилага усспешно в бургаския Психодиспансер. "Благодарение на Коцето (Константин Бачийски б.а.) ние сменихме изцяло леглата в болницата, купихме и нужни консумативи, за усмиряване на по-буйни пациенти, нещо с което не могат да се похвалят и някои университетски болници в Германия. Имаме прекрасна психиатрична болница с много добри специалисти", каза д-р Стоев. Целта му е да работи за изграждане на социално психиатрична служба в помощ на хората с тези заболявания.

За повишаване на стандарта на живот в Бургас и за развитието на предприемачеството сред младите жители на Бургас ще работи Димитър Ташев - кандидат за съветник в листата на СЕК. Той напуска града си на 18 години и заминава да учи в САЩ информационни технологии.

През 2018 година участва в традиционната Молитвена закуска, която се организира от държавния глава на САЩ в Белия дом. С това бургазлията стана един от малкото ни сънародници, участвали цели седем пъти във високото събитие при управлението на трима президенти – през 2003 година при Джордж Буш-младши и Барак Обама, няколко години по-късно.

В момента работи за най-голямата софтуерна компания в България и отговаря за връзките с Близкия Изток, Европа и Африка. Консултира правителства и големи компании. В момента разработва и собствена идея - старт-ъп за улеснение на хората от бизнеса по цял свят.

Христо Трошев е другият успешен бургазлиия, който е живял няколко години в САЩ, но се връща в родния Бургас, където открива фитнес зала. "Имам син на 13 години и виждам, с какво се храни в училище. Искам да променим режима на хранена на децата, не само в училище, но и извън него. Животът в Америка не се различава от този в Бургас и на мен тук ми харесва", каза Христо Трошев.

Когато се завръща в родината си Петко Янков не успява да намери работа, защото е бил твърде квалифициран за позициите, за които е кандидатствал. Завършил е бургаската английска гимназия, а в САЩ има две магистратури - по бизнес администрация и по информационни технологии. Въпреки трудностите след връщането си, успява. Нещото, което го кара всеки ден да отваря очи с усмивка е баскетболът. Той тренира бургаските деца и е запознат с условията при които става това. "Много неща се направиха през последните години, но отвън сградите изглеждат красиви, а вътре не са. Многофункционалната зала на Математическата гимназия например е обикновен физкултерен салон със стени от гипсо картон, под от балатум и бетон. Когато децата скачат, си нараняват краката. С промяната в Наредбата за финансиране на клубовете парите за децата намаляват всяка година. Ние тренираме между 120 и 150 деца, а субсидията ни от 52 000 лева сега е 22 000 лева. С появата на парите се въведе и наемът на залите. Парите, които получаваме се връщат обратно", каза Петко Янков. Той е на "ти" с проблемите в бургаския спорт сред подрастващите и смята, че ако СЕК имат повече представителство в Общинския съвет част от тях могат да бъдат решени.

СЕК участва на местните избори под номер 32 в интегралната бюлетина.

Галерия