Отец Стелиян Кунев извърши водосвет в навечерието на откриването на изложбата. Снимки Авторът

Отец Стелиян Кунев извърши водосвет в навечерието на откриването на изложбата. Снимки Авторът

Четирима зографи откриват обща изложба навръх празника на светите равноапостоли Методий и Кирил. Православната църква почита двамата братя на 11-ти май. На този ден ще бъде открита и изложбата "Ателие "Зограф" в бургаската галерия "Неси". В нея участват Йордан Иванов, Недялко Жеков, Светла Василева и Тодор Жеков.

Поканата за изложбата идва преди година от страна на собственичката на галерияjd Неси Колева. Авторите са гостували веднъж в арт пространството като иконописци. Сега те са подредили нови икони, които са рисували през последните пет месеца. В работата си те следват класическата техника - грундирано дърво за основа на иконата и използването на яйце с пигмент, отгоре са нанася позлатата, която в случая е от 24 каратово злато. Всяка икона се лакира, за да се запази изображението по-дълго.

"Следваме класическата византийска традиция в иконописта", сподели Недялко Жеков. Той и колегите му искат да представят едно позабравено изкуство, което се е развивало през последните 2000 години.

"Иконата представлява богословие в картина. Чрез нея се проповядва Евангелието", така иконописците представят своите творби. Според авторите, хората са се отдалечили от вярата и църквата и затова трудно възприемат, и разбират иконата. Затова те се опитват чрез работата си да променят това отношение към иконописта. Преди да пристъпят към рисуването на икона те получават и благословение от свещеника.

Четиримата иконописци са членове на Българското иконографско сдружение, чиято цел е творците да общуват и да обменят идеи по между си.

В навечерието на откриването на изложбата отец Стелиян Кунев от храм "Света Богородица" извърши водосвет и благослови начинанието на зографите.

Галерия