Читалище "Пробуда" събра минало и настояще на 130-я си рожден ден

 

Прекрачилите прага на читалището бяха посрещани с пита и мед. Всеки знаещ и незнаещ що е това читалище и има ли то почва в днешно време можеше са получи отговори на въпросите си от страниците на вестник "Пробуда", който се продаваше на цена от 1 лева. Картичките, изработени от децата от кръжока пък струваха толкова, колкото всеки даде.

Коридорите на "Пробуда" са събрали историята на читалището. На стените са окачени снимки от началото на XX век - снимки с Ваня Костова и Пламен Ставрев на концерт в старата зала на площад "Тройката", от турнето на ансамбъл "Атанас Манчев", който тази годината стана на 65, от първото туристическо изложение правено до Казиното, снимки от Стария Бургас. "От следващата година ще започнем да представяме позабравените, но истински бурги в рубриката "Ретро Бургас" като Георги Попаянов, Петко Росен, Александър Георгиев-Коджакафалията", каза секретарят на читалището Атанаска Пенкова.

На лавиците бяха подредени част от 150-те книги с автографи, събирани през годините. Сред тях са и счетоводни книги с подписите на известни българи, получили хонорар за изнесените лекции в Университета към читалището като Елисавета Багряна например.

Вечерта бе представен и спектакъл по режисурата на Христо Симеонов с оригинален кино преглед на случващото се от годината на раждането на читалище "Пробуда" до днес - войните, 9-ти септември, 10-ти ноември.

В читалището днес продължават да репетират танцьорите от ансамбъл "Атанас Манчев", да работи арт ателието и приказния театър, вокално студио "Сезони", школите по езици и математика.