Наследниците на тракийски бежанци отбелязаха праазника. Снимки Лина Главинова

Наследниците на тракийски бежанци отбелязаха праазника. Снимки Лина Главинова

Членовете на дружество "Странджа" в Бургас отбелязаха днес Деня на Тракия. Те се събраха пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк пред сградата на Военния клуб в морския град. Към тях се присъединиха и членовете на Сдружението на офицерите от резерва и запаса. В церемонията участваха и зам.-областният управител на област Бургас Владимир Крумов и зам.-кметът по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева. Полковникът от запаса Атанас Великов приипомни събитията по време на Одринската епопея.

"Тук пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк си спомняме незабравими страници от нашата история и се покланяме пред повдига на достойните и храбри наши братя и сестри от Одринска Тракия, Македония и Родопите. В тяхната борба пряко учстваха много българи от цялата страна, защото жаждата за свобода в онези години бе свързана с идеята за обединено и независимо Отечество, както и в наши дни", каза Стефан Колев - председател на дружество "Странджа".

Превземането на Одринската крепост е един от върховете в българската история и военното дело. От 20-те години на XX-ти век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

"Изказвам благодарността си към цялата общественост в Бургас за усилията, които полагате за съхраняване на родовата памет, за отстояване на Тракийската кауза! Геройствата на нашите предци трябва да бъдат пример за всички нас, за несломим дух и родолюбие. Тези уроци на историята ни учат да запазим себе си силни и еднинни. Нека бъдат живи подвигът и паметта на одринци! Честит празник!", каза още Стефан Колев.

Пред паметника бяха развяти знамената на дружество "Странджа", в което членуват наследници на тракийски бежанци. Бяха оставени и цветя в знак на признателност.

Галерия