Христо Панайотов е изпълнителен директор на новосъздадената фондация. Снимка Лина Главинова

Христо Панайотов е изпълнителен директор на новосъздадената фондация. Снимка Лина Главинова

Христо Панайотов оглави фондация "Обществен дарителски фонд Пиргос - Бургас". С опита, натрупан в БСП, Панайотов ще ръководи новосъздадената организация през следващите три години. Целта на фондацията е да подкрепя граждански инициативи и да насърчава дарителството и филантропството. Тя е факт по проект: "Институционално укрепване на Обществен дарителски фонд Пиргос - Бургас", финансиран от фондация "Работилница за граждански инициативи", фонд "Институционално укрепване" по програма "Развитие на обществените фондации в България" с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюърт Мот".

Първата кампания, която бургаската организация организира е - "Дарителски кръг". "За участие в него са одобрени пет проекти от Бургас и региона, след съгласуване с предварително обявените приоритетни цели и критерии на ФРГИ", каза Ваня Аврамова - координатор проекти във фондация "Обществен дарителски кръг Пиргос - Бургас".

Петте проекта ще бъдат представени на специално събитие на 12-и декември в културен център "Морско казино". На него са поканени представители на институции, фирми, физически лица, които имат отношение към дарителството. Представители на петте проекта, които кандидатстват за финансиране ще имат по 5 минути да представят идеята си и още толкова време да отговорят на въпросите, които ще им бъдат зададени. Всеки присъстват ще може да реши кой проект да подкрепи финансово. Средствата се превеждат по банкова сметка, а дарителя попълва декларация, в която посочва за кой проект иска да бъдат изразходвани парите му. Минималната стъпка за дарение е 50 лева.

Фондация "Америка за България" ще подкрепи кампанията със средства. "Все още не знаем дали за всеки дарен лев от фондацията ще дадат по 1 лев или сумата ще бъде друга", каза Христо Панайотов.

Ако събраните средства не стигнат за реализацията на проекта, организацията, която е кандидатствала за финансиране ще има две седмици да осигури остатъка от парите и да реши дали ще може да го финализира с наличната сума. "В случай, че кандидатът откаже парите ще бъдат върнати на дарителите. Възможно е някои от тях да решат да пренасочат средствата си за друг от проектите. Това е въпрос на лично решение", уточни изпълнителният директор на фондацията.