Така изглежда началният екран на машина, след като бъде поставена картата в него

Така изглежда началният екран на машина, след като бъде поставена картата в него

Централната избирателна комисия е заложила капан пред избирателите за предстоящия двоен вот, който ще се проведе на 14-ти ноември. На тази дата ще се гласува за 47-мо Народно събрание и за президент и вицепрезидент. След направените промени в Изборния кодекс, в секциите с над 300 избиратели са гласува само на машина, а в секции с до 300 избиратели - само с хартиена бюлетина. Тези, които ще гласуват с хартия в деня на вота ще получат две бюлетини - едната е с имената на партиите и коалициите, които участват в битката за парламент, другата с кандидатите за президент и вицепрезидент. На хартиената бюлетина за избор на народни представители може да се даде и преференция за конкретния кандидат в дадената листа.

За избирателите, които ще гласуват с машина обаче от ЦИК са заложили капан. След като се постави картата за гласуване в машината, на екрана се появяват три прозореца - "Избор за президент и вицепрезидент и народни представители", "Избор за президент и вицепрезидент" и "Избор за народни представители". Ако гласоподавателят избере първата опция, ще може да упражни правото си на глас и за двата вида избори. Ако обаче избере да гласува само за президент и вицепрезидент или за народни представители, ще може да упражни само един от двата вота.

Например: избирателят решава, че ще участва в избора на президент и вицепрезидент. Натиска бутона, на следващата страница излиза листата с поредните номера на кандидат-президентските двойки. Той прави своя избор и след това трябва да го потвърди. Ако го направи, ще получи разписка с имената на кандидат-президентската двойка, която е избрал и изборът ще приключи. Няма да има възможност да упражни правото си на глас за народни представители, ако в процеса на гласуването е размислил и е решил да гласува и за НС. Гласуващият може да промени решението си само, ако вместо да натисне бутона "Потвърди", след като вече е избрал да гласува за президент и вицепрезидент например да натисне бутона "Връщане назад". Това действие ще го върне отново на началния екран с възможност за избор на трите опции - "Избор за президент и вицепрезидент и народни представители", "Избор за президент и вицепрезидент" и "Избор за народни представители".

Явно при реализацията на заданието на ЦИК от фирмата изпълнител или не са разчели правилно инструкциите, или те са им били изпратени в този вид.

Галерия