Зам.-кметът Йорданка Ананиева (вляво) и Кремена Димитрова презентираха програмата на фестивала. Снимка Община Бургас

Зам.-кметът Йорданка Ананиева (вляво) и Кремена Димитрова презентираха програмата на фестивала. Снимка Община Бургас

Фестивалът за кино и литература "Cinelibri" акостира през октомври в Бургас. Това ще бъде първото му издание в морския град. Фестивалът е създаден преди пет години и се провежда в София, Плоовдив, Варна, Стара Загора, Шумен, Габрово. От тази есен той влиза и в културния афиш на Бургас.

Фестивалът ще се проведе от 5-ти до 20-ти октомври, като бургаското му издание ще бъде от 7-ми до 20-ти октомври. Киноманите ще имат уникалната възможност да гледат десет филма, които ще бъдат показани в експозиционен център "Флора". Цената на билетите ще бъде 6 лева.

В бургаската програма са включени - "Тази, за която ме мислите" с Жулиет Бинош, "5 е съвършеното число", "Да се изгубиш нарочно" на влогъра Крис Захариев, биографичният "Казандзакис", посветен на гръцки писател Никос Казандзакис с Нобелова награда за литература, "Изпепеляване" по книгата на Харуки Мураками, "Смъртта на един автор", "Мъжът, който си играеше с огъня" - документален филм за писателя Стиг Ларшон, "Аз, Леонардо", "Заличеното момче" - филм, създаден по едноименната книга на Гарард Конли, в който участват Никол Кидман и Ръсел Кроу.

"Този фестивал е възможност да обогатим културната есен на Бургас. С удоволствие го подкрепяме логистично и финансово. Той ще съвпадне и с Есенните литературни празници, които провеждаме всяка година в Бургас именно през октомври", каза на пресконференцията зам.-кметът по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева.

"За нас е привилегия Бургас да е партньор на фестивала", заяви Кремена Димитрова от организационния екип на фестивала.

Отсега се знае, че двама от споменатите автори ще дойдат в Бургас, за да се срещнат с публиката лично. Това са Гарард Конли, автор на книгата "Заличеното момче", и влогърът Крис Захариев.