Живко Иванов получи наградата за живопис. Снимки Черноморие-бг

Живко Иванов получи наградата за живопис. Снимки Черноморие-бг

COVID-19 не попречи на биеналето за съвременно българско изобразително изкуство "Приятели на морето". То се провежда за девети път. Въпреки пандемията, 242 автори от цялата страна изпратиха свои творби за участие в него. Седемчленно жури избра 117 автори с 188 творби - живопис, графика и скулптура, които са включени в тазгодишното издание на биеналето.

Със стиха "Ах, морето" по текст на Иван Ненков, Георги Динев - директор на художествена галерия "Петко Задгорски" откри церемонията, с която бе дадено началото на "Приятели на морето". За втори път бе връчена наградата на името на художника Тодор Атанасов. Неговият син - проф. д-р член кореспондент на БАН  Красимир Атанасов връчи наградата на отличения автор тази година - Емануел Ковач. Наградата на галерия "Петко Задгорски" получи Пламен Аврамов, а на Община Бургас за графика - Димитър Каратонев, за живопис - Живко Иванов, за скулптура - Иван Тотев.

Гости на откриването бяха Диана Саватева - зам.-кмет по култура в Община Бургас и Добрин Вътев - председател на Дружеството на художниците в Бургас.

Творбите, селектирани за биеналето, са подредени на двата етажа в галерията и в залата на Дружеството на художниците.

Галерия