През последната година бургазлията нито за миг не прекъсна процеса на подготовка за голямото плаване

През последната година бургазлията нито за миг не прекъсна процеса на подготовка за голямото плаване

Българският ветроходец Михаил Копанов и яхта "Krone One" няма да отплават за дългоочакваното трансатлантическо изпитание по пътя на Титаник - "OSTAR 2021". Причината за поредното провалено спортно събитие в света е COVID 19.

През март м.г., RWYC взе трудното решение да отложи старата за 2021 г. Сега всичко се повтаря, а лошата новина дойде 45 дни преди старта. Причината е променящата се ситуация с граничния контрол на САЩ и Обединеното кралство, както и непрекъснато променящите се ограничения.

Това съобщиха на официалната си фейсбук страница организаторите на легендарните регати "OSTAR" и "TWOSTAR 2021 – Royal Western Yacht Club" (RWYC). Отлагането е до 5 юни 2022 г.

Така мечтата на най-титулувания български ветроходец – да се впусне в поредното сериозно, трудно и опасно изпитание – непрофесионална трансатлантическа регата за самотници "OSTAR" (Original Singlehanded Trans Atlantic Race) ще остане неосъществена. Надяваме се, поне засега.

През последната година бургазлията нито за миг не прекъсна процеса на подготовка за голямото плаване. През ноември, м.г., Копанов и ветроходната яхта Krone One направиха задължителното квалификационно плаване за Трансатлантическата регата. Така за пет денонощия беше изпълнено едно от условията на организаторите – да бъдат преплавани минимум 500 морски мили, изминавайки над 600 мили от Бургас до Индже бурун на турския черноморски бряг и обратно.

По-рано през септември м.г. Михаил Копанов беше представен от организаторите на трансатлантическата регата на официалната им страница заедно с останалите записали за участие в надпреварата ветроходци. "OSTAR" и "TWOSTAR" припомниха и плаването на Копанов с Диан Зайков и "Фурия" през 2017 г.

"Копанов влезе в сателитните комуникации "MailASail OSTAR 2021". Той участва заедно с Диан Зайков в Twostar 2017, но не завърши. Лодката им "Furia" се сблъска с неидентифициран плаващ обект близо до канадското крайбрежие и потъна. Екипажът бе спасен професионално от кораба Thor Magna. Същата година собственикът на потъналата лодка Румен Котов купи Krone 1, Faurby 396, пуснат през 2010 г. и двамата решиха да участват с тази лодка в Twostar 2020. За съжаление неочакван здравословен проблем попречи на Румен да участва и двамата решиха, че вместо това Михаил Копанов ще участва със същата лодка в Остар“, се казва в прес релийза на английския "Royal Western Yacht Club", където името на най-успешния ни ветроходец е грешно изписано.