1000 души трябваше да пресъздадат пеликана, облечени в тениски в различни цветове. Снимка Богдан Боев

1000 души трябваше да пресъздадат пеликана, облечени в тениски в различни цветове. Снимка Богдан Боев

Пандемията от COVID - 19 отмени флашмоб с участието на 1000 души в Бургас. Той се организира от Българска фондация биоразнообразие и трябваше да се проведе на 21-ви май на площадката до културен център "Морско казино". То е част от международно събитие, посветена на "Натура 2000". В него трябваше да се включат 22 държави, сред които и България. Акцентът е върху застрашените видове. "Ние щяхме да представим изображение на къдроглавия пеликан. Планирано беше да го направим с участието на 1000 доброволци, облечени с тениски в различни цветове, които са част от оперението на пеликана", разказа пред "Черноморие" Радостина Ценова от БФБ.

Извънредното положение, в което бе страната ни от 13-ти март до 13-ти май и продължаващата извънредна епидемична обстановка, както и рестриктивните мерки в Европа и света се отразяват и на организации като БФБ. "Не можем да реализираме събитията, които бяхме планирани за май и юни. Но като цяло леко минаваме през кризата", допълни Ценова.

От фондацията дори са започнали работа по нов четиригодишен проект в партньорство с 10 институции от 8 държави. Целта му е да въвлече младите хора в решаването на екологичните проблеми. Вече близо два месеца дейностите по проекта се реализират онлайн и дистанционно.