Цветният калейдоскоп радва децата, които посещават Центъра. Снимки Личен архив

Цветният калейдоскоп радва децата, които посещават Центъра. Снимки Личен архив

Цветен калейдоскоп съживи фасадата на Центъра за специална образователна подкрепа в Бургас. Стенописът е дело на Николай Димитров и Даниел Дубаров от "SuperGteam", които имат реализирани десетки проекти в града и над 250 в страната, и на три континента (в Европа, Китай и Австралия ).

Наскоро те изрисуваха стената до Трета поликлиника в Бургас с къдроглавия пеликан.

С проекта "Калейдоскоп" творците искат да направят нещо, което ще напомня на хората за тяхното детство. Затова избират калейдоскоп, като обект на композицията. 

"С този проект имахме за цел да върнем у всеки от нас спомен от детството, когато сме мечтали, взирайки се в пространството през цветния и хармоничен филтър на калейдоскопа. Самата дума калейдоскоп идва от гръцките "красиво", "форми" и "наблюдавам". Калейдоскопът със своите хармонични и безкрайни комбинации от форми и цветове, извиква детския спомен за красота и мечтания. Именно тези неизчерпаеми възможности за комбиниране на форма и цвят могат да се отъждествят с детското въображение и поглед. Поглед върху заобикалящия ни свят, хармоничен и цветен, в който всичко е възможно", споделя Николай Димитров.

Изборът на сградата на Центъра за специална образователна подкрепа е съобразен с това, че е на централно място и е социална институция. При този проект работата им е по-специфична и отговорна от друг път, защото се изпълнява върху фасадата на сграда, в която се обучават деца със специални потребности. 

Проектът "Калейдоскоп" е финансиран от национален фонд "Култура" по програма "Творчески стипендии".

Галерия