Срещата бе проведена по инициатива на председателя на комисията Стоян Грозев (вляво). Снимки Авторът

Срещата бе проведена по инициатива на председателя на комисията Стоян Грозев (вляво). Снимки Авторът

Цяло лято остри миризми на нефтопродукти и/или въглеводородни газове тормозят жителите и гостите на Бургас, но въпреки извършените проверки от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите не могат да установят извършителя. Това стана ясно от среща, инициирана от Стоян Грозев - председател на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни в Общинския съвет на Бургас. Поводът за нея са десетките сигнали, които граждани са подавали към Комисията и към РИОСВ, заради острите и неприятни миризми, които са усещали в ранните часове на нощта.

На срещата присъстваха и членовете на ПК "Опазване на околната среда, земеделие и храни", представители на отдел "Екология" в Община Бургас, на "БМФ - Порт Бургас", на РЗИ, на Морска администрация и други.

"Извършили сме проверки по сигнали за остри миризми от началото на лятото и в Бургас, и в Поморие. Проверени са всички възможни точки, места за преработка и съхранение на нефтопродукти. Няма завишени параметри, но миризмите са неприятни и будят тревога", каза директорът на РИОСВ Павел Маринов. Проверени са и нефтопристанищата в Росенец и на БМФ. "Не се издали административни актове за нарушения, защото не сме установили нарушителите", каза още Павел Маринов. По думите му тези миризми не идват от утайниците на "Лукойл", които също са били проверени.

Галерия