Форумът събра депутати, управители на здравни институции и болници в Бургас

Форумът събра депутати, управители на здравни институции и болници в Бургас

37 от общо 46 деца в бургаския квартал "Рудник" не са ваксинирани. Причината е, че децата живеят в чужбина заедно с родителите си и общопрактикуващите лекари няма как са ги обхванат. Това заяви в Бургас д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор. Той участва във форума "Ваксини и здраве", който се проведе в културен център "Морско казино" и бе организиран от бургаските депутати от ГЕРБ.

Здравният форум събра на едно място д-р Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание, управители на здравни институции и на болници, общо практикуващи лекари. Срещата откри депутатът от ГЕРБ - Ивелина Василева. "Форумът в Бургас предшества Европейската имунизационна седмица, която ще се проведе от 24-и до 30-и април. Много важно във време на лъжливите новини да представим данните за имунизационния календар. Човечество се е спасило благодарение на ваксините", заяви д-р Дариткова. Според нея много е важен диалогът между лекари и пациенти, между лекари и родител.

От 2009 година е въведен конкрол в детските заведения, за да не приемат деца, които не са ваксинирани.

Според д-рр Ангел Кунчев, проблемът със задължителните ваксини е сложен, защото майки масово отказват да имунизират децата си. Става въпрос за родители с висше образование, които живеят в големите градове на страната, но отказват рожбите им да бъдат ваксинирани. Допреди година проблемът е бил с ромската общност, а сега се засилва т.нар. синдром "Антиваксинални майки", които не вярват на действието на ваксината.