Паметникът на разказвачите на приказки се издига в центъра на родния им град. Снимки Авторът

Паметникът на разказвачите на приказки се издига в центъра на родния им град. Снимки Авторът

Да попаднеш в приказния свят на братя Грим… Да, едва ли има някой от моето, както и от предишно, и от днешното поколение, който да не е слушал или чел поне една от приказките на двамата германски автори. Та цели поколения у нас, както и в родината на двамата братя, и по целия свет са израснали с приказките: "Спящата красавица", "Жабокът принц", "Палечко", "Хензел и Гретел", "Вълкът и седемте козлета"... И аз като един фен на приказките случайно посетих град Ханау. Родният град на Вилхем  ( 1786 - 1859г.) и Яков Грим( 1785- 1863г.)

Ханау е град в провинция Хесен, подчинен на област. Дармщат, пристанище на десния бряг на река Майн при вливането на Кинциг. Точно на централния градски площад, заобиколен от административни сгради и ресторанти, се издига скулптурата на братя Грим. Монументът, дело на Сириус Еберле, е открит през 1896 година и е част от градската среда  на Ханау. И оттогава до ден днешен около скулптурата се събират много хора и деца. Историята припомня, че дамата братя Грим, като млади в продължение на 10 години, обикалят десетки германски малки градове и села. Срещат се с техните жители, записват приказки за феи, великани, принцове и принцеси. Събират над 200 приказки, които са публикувани през 1812 г. Преведени са на десетки езици по света. Дори в Германия има маршрут "По пътя на немската приказка" и минава през повече от 70 немски града и области, тръгвайки от Ханау и Долна Саксония, свързани с живота на двамата братя, майстори на приказки.

Разглеждайки паметника на братя Грим от професионалното ми око, не отбягва една изложба. Точно зад монумента видях изложба на световно известния турски художник Сюлейман Саим Текджан (Suleyman Saim Tekcan ).Тя е под мотото "Мелодия на коне", свързана с Анадола и анадолската цивилизация. Гостуването на автора бе по повод 100 години Република Турция. Както по късно стана ясно, в Ханау живеят много турски работници, дошли още през шейсетте години на миналия век тук. Интегрирали се, създали вече няколко поколения на немска земя. Впечатлих се от картините на Сюлейман Саим Текджан, изгледах и неговия филм, в който той разказва за видовете техники, които използва при рисуването на картините си.

Галерия