Част от гвардейците участваха в ритуала по поставяне на венеца през бюст паметника на Константин Фотинов. Снимки Черноморие-бг

Част от гвардейците участваха в ритуала по поставяне на венеца през бюст паметника на Константин Фотинов. Снимки Черноморие-бг

Дъждът не спря ученици, които са част от Гвардейския отряд на бургаската Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" да се поклонят пред бюст - паметника на своя патрон. На днешния ден се навършват 164 години от смъртта на Фотинов, който е патрон на елитната бургаска гимназия. Лошото време попречи на всички ученици и на техните преподаватели да се съберат в двора на гимназията, за да отдадат заслужено внимание на своя патрон. Въпреки  това по предложение на директора Коста Папазов и с решение на гвардейците, участниците в поетичната среща с Яна Вълчева, излязоха в двора на школото и поставиха венеца. С това бе сложен финала на отбелязване на патронния празник. А специален гост на него е бившата възпитаничка и поетеса Яна Вълчева. Повече от час продължи срещата й с ученици от гимназията. Учителската стая се оказа тясна да побере всички желаещи да участват в срещата, на която звучаха стихове на поетесата, а тя самата отговори на въпроси, които й зададоха тийнейджърите.

Това не е първата среща на Яна Вълчева с ученици от гимназията. Тя е завършила ПГЕЕ, тогава Електротехникума, преди 20 години, но се връща често по покана на ръководството. Яна Вълчев не скри вълнението си от тези нейни визити, тъй като с училището тя има лична и емоционална връзка, тук още като ученичка среща своята половинка и бъдещ съпруг. В гимназията тя за първи път се докосва до покойната вече поетеса Венда Райкова, която открива пред нея необятния свят на поезията. Яна Вълчева си спомни за тяхната първа среща, както и за срещата преди няколко години отново в ПГЕЕ.

Емоционална и вълнуваща бе творческата среща на поетесата и учениците. На нея присъстваха и нейни преподаватели, които пазят топли чувства от времето, когато тя е учила тук. А на финала на тези поетични 60 минути, участниците си направиха снимка за спомен.

Галерия