Севдалина Турманова е втората жена председател на ОбС - Бургас. Снимки Лина Главинова

Севдалина Турманова е втората жена председател на ОбС - Бургас. Снимки Лина Главинова

Отново дама оглави Общинския съвет на Бургас. Новоизбраният председател е Севдалина Турманова. Тя е втората жена, която ще ръководи местния парламент. Първата бе Снежина Маджарова. Изборът на Турманова бе предопределен още по време на предизборната кампания за местните избори. Залог за това бе и водаческото място, което й бе отредено. Турманова бе първа в листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ. Партията отново е първа политическа сила в ОбС, като успя да вземе 24 от 51 мандата. ГЕРБ обаче си гарантираха мнозинството с двамата съветници, които СДС вкараха. Така ще работят безпроблемно през следващите четири години.

Първата сесия на новоизбрания ОбС с мандат 2019-2023 г. водеше най-възрастният съветник Бенчо Бенчев ("Ние, Гражданите"). "Пожелавам ползотворна и добра работа на Общинския съвет. Нека работим за поставените ни задачи и обещанията, които сме дали на нашите съграждани", каза Бенчо Бенчев. След това бе избрана комисия, която да проведе тайните избори за председател на ОбС. От ГЕРБ очаквано номинираха Седалина Турманова. От опозицията предложиха Иво Баев ("Демократична България - Обединение"). В гласуването участваха 49 съветници. Двама от новоизбраните не присъстваха на клетвата - Милен Ненчев от НФСБ и Кирил Начев от СЕК. Те ще положат клетва на второто редовно заседание на местния парламент. След преброяване на гласовете се оказа, че Севдалина Турманова е избрана с 36 гласа. За Иво Баев са гласували 6 съветници. Недействителните бюлетини са 7. Аритметиката показва, че за Турманова са гласували - ГЕРБ (24), СДС (2), СЕК (4), "Възраждане" (2), "Ние, Гражданите" (2), НФСБ (1), ДПС (1). За Иво Баев вот са пуснали - ДБГ (4) и "Демократична България - Обединение" (2). Недействителните бюлетини са на БСП, която има точно 7 съветници.

"Искам да благодаря на съветниците, които подкрепиха моя избор. Ще ръководя и обединявам, така че Бургас да се развива с по-висока скорост. А тези, които гласуваха против, ще бъдат моят коректив и мотив да работя още повече", каза след избирането й Севдалина Турманова. Тя беше зам.-областен управител на област Бургас в продължение на години, още от мандата на Константин Гребенаров (ГЕРБ) и бе част от екипа на настоящия управител Вълчо Чолаков (СДС). Сега предстои да бъде избран нов заместник на нейното място в областната администрация.

Галерия