Общинските съветници от ГЕРБ изкачаха кмета и зам.-председател на партията Димитър Николов, за да влязат заедно в залата за тържествената сесия. Снимки Лина Главинова

Общинските съветници от ГЕРБ изкачаха кмета и зам.-председател на партията Димитър Николов, за да влязат заедно в залата за тържествената сесия. Снимки Лина Главинова

Днес е първият от общо 1461 дни, в които ще имате възможност и правомощия да направите нещо значимо и смислено за бъдещето на Бургас и бургазлии. Неко, в което да вложите цялата си енергия и професионализъм. Нещо, което е по-важно от Аз и е в полза на Ние. Привърженик съм на идеята, че хората, които наистина работят са целеустремени, вглъбени, упорити. Понякога са дори невидими, но видими са делата им. Това е важното. Да си свършиш работата. И да я вършиш добре. Така започна обръщението на областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков към новоизбраните общински съветници на първата сесия от мандат 2019-2023 г. Тя се проведе в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино". Там ще се провеждат заседанията на местния парламент, докато не приключи ремонта на НХК, където заседава ОбС. На тържествената сесия присъства общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев, лидери на партии, които не са общински съветници, бургазлии.

"Добрият управленец не е капсулован в своята партия, визия, политика. Добрият управленец мисли мащабно, надгражда постигнатото, уважава опонентите си. Убеден съм, че в тази зала има добри управленци. И само от Вас и действията Ви зависи бургазлии да Ви припознаят като хора, които ще оправдаят доверието им.... Общински съветник не е титла или медал на ревера. Общински съветник е отговорност и възможност да направиш нещо значимо и смислено за града си. Направете го. Успешен мандат!", каза още Вълчо Чолаков. За втори път той в качеството си на областен управител заклева новоизбраните общински съветници, кмета на общината и кметовете на съставните селища.

Клетва положиха почти всички избрани съветници. Местният парламент на Бургас изглежда така - ГЕРБ - 24 съветници, БСП - 7, СЕК - 5, ДБГ - 4, "Демократична България - Обединение" - 2, СДС - 2, НФСБ -2, "Възраждание" -2, "Ние, Гражданите" - 2, ДПС - 1.

Освен съветниците, клетва положиха и кметът на община Бургас Димитър Николов, който започва своя четвърти мандат. Клетва положиха и новоизбраният кмет на Българово Йордан Йорданов, на селата - Драганово - Исмет Махмуд Реджеб, на Извор - Владо Стоянов, на Изворище - Халил Енвер Шабан.

"Благодаря на всички бургазлии, които избраха да продължа да работя за тяхното по-добро утре, за едно по-успешно бъдеще. Ще се постарая да оправдая гласуваното ми доверие с много труд и отдаденост. Винаги съм бил човек, който обединява, а не разделя хората, затова отново декларирам пред Вас, че ще съм кмет на всички бургазлии, независимо от партийните им пристрастия", каза в обръщението си към новоизбраните общински съветници кметът на община Бургас Димитър Николов. "Аз уважавам институцията, която упражнява местната законодателна власт в Бургас, уважавайте я и Вие! В името на Бургас съм готов да работя с всеки съветник и всяка група, да подкрепя всяка полезна идея. Вярвам, че личните пристрастия и интереси ще отстъпят пред стремежа градът ни да продължи да се развива. Желая Ви ползотворни следващи четири години в Общинския съвет, които да подкрепят успеха на Бургас!", каза още Димитър Николов.

Той, заедно с новоизбраните кметове на съставни селища и общинските съветници получаха удостоверенията си за встъпване в длъжност от председателя на Общинската избирателна комисия Елка Стоянова. "Искам да Ви благодаря, че направихте толерантни и европейски кампании", каза тя при обръщението си към съветниците.

Галерия