Контролната кампания на НАП край морето продължава до края на летния сезон. Снимка НАП

Контролната кампания на НАП край морето продължава до края на летния сезон. Снимка НАП

Над 500 са проверките само по Южното Черноморие, съставените актове за нарушения са 118. Имаме установени 7 обекта, работили без фискално устройство, малки обекти, съобщиха от Националната агенция за приходите в Бургас. От началото на кампанията са регистрирани 27 сигнала от граждани за неиздаване на касова бележка. По тях са образувани незабавни проверки, които са потвърдили получената в НАП информация.

До момента няма запечатани обекти. По Южното Черноморие най-чести са нарушенията за разлики в касовите наличности – това, което е на апарата и в касата. На второ място са за неиздаването на касови бележки.

Контролната кампания на НАП край морето продължава до края на летния сезон. В рамките на проверките се прилага способът "таен клиент", осъществяват се явни наблюдения, при които за определен период от време се проследяват продажбите и резултатите се сравняват с предходни периоди. Фискалните инспектори използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на приходната агенция за установяване на рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Под активно наблюдение са поставени стотици обекти по крайбрежието.

От приходната агенция напомнят, че потребителите имат право да задържат плащането към търговеца до получаването на касова бележка. Промяната в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.) цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права.