Даниела Божинова има активна гражданска позиция. Снимка Лина Главинова

Даниела Божинова има активна гражданска позиция. Снимка Лина Главинова

Даниела Божинова е родена в Бургас. По образование и призвание е доктор по политология, арабист, публицист, правозащитник и граждански активист. Реализирала е над 30 общественополезни проекта в Бургас, за които осигурява финансиране далеч преди членството на България в ЕС: от рампи за хора с увреждания и благоустрояване на междублокови пространства до обучение на пенсионери на компютърни умения. В защита на екологичните права на гражданите организира кампания срещу петролопровода "Бургас -Александруполис".

През 2019 г. инициира с граждански комитет за въвеждане на пряко избираеми районни кметове в Бургас. Основател на ПП "Зелено движение" и един от неговите първи съпредседатели.

Автор на книги и изследвания за пряката демокрация в САЩ, Швейцария и др. Заместник- председател на международната организация "Democracy International". Работи за демократичен закон за референдуми, въвеждане на отзоваване и ограничаване мандатите на политиците в България.

Живее със семейството си в Бургас.

Тя е втора в листата с кандидати за общински съветници на "Демократична България - Обединение" ("Да, България", ДСБ, Зелено движение).

- Г-жо Божинова, Вие сте кандидат за общински съветник от листата на коалиция "Демократична България - Обединение" ("Да, България", ДСБ, Зелено движение). Това не е първото Ви участие в местен вот в Бургас. Защо приехте предизвикателството да участвате в своеобразната политическа надпревара?

- Кандидатирам се за участие в местните избори, защото, първо, съм недоволен гражданин, който смята, че има много несправедливост и лошо управление в общината и държавата, и второ, защото считам себе си за знаеща и можеща в управлението, и най-вече честен и диалогичен човек, който зачита правата на другите, когато прави нещо. Имам сериозна биография на общественик и граждански експерт -  давала съм на Бургас времето и труда си, без да заемам каквато и да било властова позиция и без какъвто и да е достъп до общинските ресурси. Вярвам, че мога да бъде далеч по-полезна за моите съграждани, когато получа мандат на общински съветник и участвам в определянето на местните политики.

- На предишни избори Вие бяхте кандидат за кмет. Сега сте втора в листата с кандидати за общински съветници. Каква е разликата в отговорността и ангажиментите на един кандидат за кмет и на кандидат за местния парламент?

- Нашият кандидат-кмет и водач на листата е адвокатът Иво Баев. Начинът на участието ни в местните избори беше определен по партньорски начин между "Зелено движение", чийто член съм и другите партии в коалицията - "Демократична България - Обединение". Кандидатът за кмет е нещо като "локомотив" на листата и неговата отговорност традиционно е по-голяма. От друга страна, с въвеждането на преференции, се налага всеки от кандидатите за общински съветници да е по-видим, да привлича подкрепа, да се държи и ангажира така да се каже като мажоритарен кандидат.

- Имате силно изразена гражданска позиция. През годините сте инициирали или сте подкрепяли инициативи, целящи промяна на средата, в която живеем, на въздуха, който дишаме, за повече демократичност. Коя кампания Ви е била най-близо до бургазлии и е срещнала най-широка подкрепа?

- Мисля, че това бяха кампаниите и референдумът срещу проекта за петролопровод "Бургас - Александруполис". С тях преживяхме нещо като бургаско "възвишение" - имаше моменти на истинска обществена мобилизация и подем. Усетих как "трупаме" социален капитал - солидарност и доверие помежду си, желание за съвместни действия, а те са толкова дефицитни за нас българите. Не случайно на сградата на Народното събрание надписът е не друг, а "Съединението прави силата". Това е по причина, че обединението, самоорганизацията са ни били винаги проблематични и са се превърнали в национална фикс-идея. А обществената мобилизация срещу споразумението за "Бургас -Александруполис" беше и една от малкото успешни. Разбира се, за нейния успех изигра важна роля и последвалата икономическа криза, която обезсмисли инвестициите в петролопровода. Но определено гражданската активност за отхвърлянето му беше важен фактор във вземането на държавното решение за суспендиране на споразумението.

- Всеки кандидат за общински съветник има приоритети и теми, по които ще работи, ако влезе в ОбС. Кои са тезите, които сте извели във вашата предизборна платформа?

- Особено актуална тема за мен в момента, заради личния ми опит с кардиологичен проблем в моето семейство, е темата за адекватната спешна помощ, която спасява и помага. Мисля, че общината е в дълг на гражданите и гостите на Бургас и има какво да се направи по тази тема. Правото на живот е фундаментално – ако не сме живи, няма да имаме нужда нито от свобода на словото, нито от изборни или каквито и да е други права. Ще работя за по-целесъобразно инвестиране на европейските и националните финанси без дискриминиране на отдалечените от градския център квартали и села, за отказ от мегаломански проекти; за инвестиции, които реално подобряват живота на редовите граждани на общината. Искам да допринеса за свеждане на политическата корупция до поносим санитарен минимум. Имам идеи за политически иновации, които да отворят местния политически процес за смислено гражданско участие - гражданско жури, съставено чрез жребий за анализ и оценка на ключови проекти на общината, Съвет на малките населени места, по-добри правила за обществени консултации и обсъждания, прозрачни и честни правила за финансиране на малки проекти в социалната и културната сфера. Не съм се отказала от идеята за пряко избираеми районни кметове и райониране на Бургас, на която съм автор и инициатор. Ще настоявам принципът за равнопоставеност на половете да бъде интегриран във всяка местна политика и документ и реално да бъде изпълняван. Искам да направя максималното за компенсиране на една историческа несправедливост – отсъствието на жените от градската памет, като предложа мерки като например именуване на улици и обекти в общината с имена на жени, допринесли за развитието на Бургас и България.

- В повечето листи за съветници съотношението между мъжете и жените е в полза на първите. Във Вашата листа, като че ли има повече баланс. Защо 30 години след демократичните промени на партиите им е все още трудно да номинират повече дами, а на избирателя - да предпочете да даде гласа си за жена?

- За това е необходима национална политика, каквато нямаме. Без политика и регламент властовата конкуренция се превръща в груба игра, която изисква лакти и агресия. А в нея предимството не е на страната на жените. Европейският принцип, който прилагаме в българското "Зелено движение" е да насърчаваме активносттана жените за политическо участие по влиятелен начин, а не само за вършене на техническа работа. Това е и моя кауза. Преди години направих първия мониторинг на Общински съвет - Бургас откъм място на жените в него и той даде типичните резултати - малък брой жени, стереотипно разпределени в една-две по-маловажни комисии. Жените рядко са допускани да заемат ръководни места. Заемат такива, ако настъпи криза или има много работа за вършене. И това е причината да виждате жени на предни позиции в листите на управляващата партия. В тези избори за по-добър баланс в нашата листа, реших от гражданската квота на "Зелено движение" да поканя само жени - Радостина Ценова, изявен природозащитник, Деница Кючукова - първата жена "стендъп" автор и актьор в Бургас, Евгения Ненова - еколог и новатор в областта на рециклирането, Койна Ванишева - психолог. Бургас само би спечелил от участието на такива жени в местния парламент.

- Една поговорка гласи, че ако искаш да се свърши работата, довери се на жена. Какви качества притежава жената политик с които превъзхожда мъжа политик?

- "Мъжете говорят, жените правят", ако си позволя да перифразирам Маргарет Тачър. Не обичам обобщенията, но въпреки това ще посоча, че жените сме добре организирани, решаваме проблеми, вършим работа и то различна - това, което наричат днес с модерната дума "мултитаскинг". Ние сме царици на мултитаскинга. Мисля също, че умеем да слушаме и чуваме по-добре от повечето мъже, даваме си сметка за практическата страна на поемането на отговорност в политиката и може би затова малко жени са желаещи да се ангажират с нея. Голям процент от жените – по-голям в сравнение с мъжете, имат високо образование и квалификация, така че и в това отношение сме подготвени да се занимаваме с управление и конкретни политики.

- Предизборната кампания е времето, през което партиите и кандидатите да представят своите виждания за развитието на общината и да начертаят приоритетите за в бъдеще. Малцина обаче продължават да работат по темите, които са презентирали, ако не бъдат избрани в Общинския съвет. Как ще подходите Вие в случай, че не получите нужната подкрепа и не станете част от новия ОбС на Бургас?

- Както и преди –  ще продължа да сформирам граждански екипи и да намирам проектно финансиране за каузите, по които винаги съм работила: за по-добра градска среда, за електронна демокрация, за по-добър закон за референдуми и реално пряко участие на гражданите в управлението, за достъп до обществена информация и разкриване на истината за нещата, от които зависи нашият живот.

- Тази година определено кампанията се води в социалната мрежа. Липсват живите срещи. Кой губи от това - политиците или избирателите?

- Живите срещи са безценни. Активността в социалните мрежи също, но те не са взаимно заменими. Като човек на директното действие предпочитам преките контакти без посредничеството на медия, било то и вездесъщия интернет. От друга страна обаче в нашата кибер-епоха е нормално да се ползваме от новите технологии, за да общуваме с по-голям брой хора. Ако част от избирателите, поради бедност, напреднала възраст или друга причина не могат да общуват чрез интернет, това е още една задача за политиците на 21 век –  да намалят дигиталната пропаст между хората със и без интернет умения.

- Как очаквате за гласуват жителите на общината на 27-ми октомври?

- Очаквам гражданите на Община Бургас – имам предвид тези, които не са обременени със зависимости, най-напред да не се откажат от участие в изборите, защото им е внушено, че са предрешени. Нека бъдат по-смели и да не гласуват конформистки за статуквото. В техен интерес е да имаме Общински съвет, който мисли, дебатира, опонира и чак тогава решава. При това решава прозрачно, открито и в защита на обществения интерес, а не на някакво задкулисие. Надявам се на избора на независимите избиратели, които споделят това разбиране.