Идеята трябва да се реализира на 11 корабно място

Идеята трябва да се реализира на 11 корабно място

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е предвидила 6.4 млн. лева за обществена поръчка, която е свързана с ремонт и обновяване на 11 кейово място. Това е точката, в която преди 1989 година на бургаското пристанище се обслужваха товари, свързани с дейността на тогавашната държавна транспортна компания "СОМАТ", която тогава е била най-голямата в Европа разполагаща с 10 000 камиона.

Сега след обновяването на съоръжението то ще повиши капацитета си, ще се увеличи и допустимото натоварване на кейовата стена и ще може отново да се обработват „ро-ро“ товари/предназначени за превоз на транспортни средства/. Основно предимство на този сегмент е, че товарите са опаковани, не предизвикват замърсяване или запрашаване, а при транспортирането им към вътрешността на страната и Европа ще минават през съществуващия изход на "Пристанище Запад", а от там директно в индустриалните зони или магистрали. По този начин икономическите ползи ще остават за Бургас без по никакъв начин да се натоварва трафикът в централните части на града.

За този развой на събитията от голямо значение бяха системните и последователни усилия на Константин Бачийски и неговият екип да привлече подкрепа за своя план.

„Противоположна беше идеята на сегашното ръководство на Община Бургас, която искаше да развива в тази част на пристанището градинки, кафета и зони за развлечения. Възпротивих се срещу този вариант на Генерален план, защото моята идея винаги е била да се развиват корабни места, както и да се изгражда нов дълбоководен терминал с нови 8 корабни места. Доказано е, че едно работещо корабно място носи за месец повече приходи в сравнение с наемите за година от всички ресторанти и кафенета, взети заедно", коментира кандидатът за кмет Константин Бачийски.

Той определи обявяването от ДППИ на обществената поръчка за обновяване на 11 корабно място като доказателство, че идеите му са реални и имат икономическа логика за разлика от фантазиите на някои от останалите претенденти за кметския пост в Бургас.

Като последващ ефект от ремонта на кейовото място и неговата експлоатация ще бъдат създадени нови работни места по транспортните и логистини вериги в Бургас, в региона и в цялата страна. Ето защо според Kонстантин Бачийски е абсрудно това, че сегашното ръководство на общината има намерение да обжалва варианта на Генералния плас с новите корабни места и продължава да държи на концепцията си ресторанти и кафенета вместо кораби с товари от цял свят.

„Ако заложим само на търговските обекти, дългосрочно ще загубим. Време е да признаем, че няма как ресторантите да заменят корабите и това да доведе до сериозен икономически растеж. В исторически план градът се е разраствал покрай развитието на пристанището, тъй като обслужването на корабите генерира допълнителни доходи и работни места заради съпътстващите дейности при обработката на товари“ – коментира Константин Бачийски.

„Бъдещето на "Пристанище Бургас" е свързано с обслужване на кораби и товари, а не с изграждането на лъскави офиси и заведения на мястото на съществуващите корабни места.  Офиси могат да се строят навсякъде, но кораби могат да бъдат обслужвани само в пристанището. А и приходите за един ден от едно корабно място често са по-високи от генерираните приходи за месец от наеми на всички търговски обекти в Зоната за обществен достъп“ - коментира кандидатът за кмет Константин Бачийски.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Галерия