Един от обектите се намира в град Царево. Снимка Архив Черноморие-бг

Един от обектите се намира в град Царево. Снимка Архив Черноморие-бг

Държавата ще отпусне над 3 млн. лева за брегоукрепване в Царево и Ахтопол. Това става ясно от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на питане на бургаския депутат от ГЕРБ Иван Вълков. "При обектите в областта на геозащитната дейност трябва да насочим вниманието и към друг проблем - специализираните карти. Картите непрекъснато се преработват, стана ясно, че има такъв проблем и при реализацията на проекта в Ахтопол. Трябва да се изгради механизъм за трайно решение кои земи са дюни, пътища или плажове. Един обект, който може да бъде реализиран в рамките на няколко месеца, стои с години като преходен такъв", категоричен бе Вълков.

Министър Аврамова посочи, че и проектите за Царево и Ахтопол са включени в инвестиционната програма на за тази година.

Обекът в Царево е за 1 559 327 лева, включва участък от 500 м., предвидено е да се довърши дамба, изграждане на буна и укрепване на свлачището, ще се възстанови разрушената територия и инфраструктура. Сключени са договори за инженеринг и други съпътстващи дейности, а срокът за представяне проекта и коригирания ПУП е 19 април 2020 г. След това предстои представяне на комплексния доклад, одобряване на ПУП и старт на реалните строителни дейности, за което има осигурени средства.

Обектът в Ахтопол е за 1 500 000 лева, представлява брегозащитно съоръжение, буна с дължина 200 м., транспортен достъп и контролно-измервателна система. Има инвестиционен проект, одобрен е ПУП, но в хода на работа е възникнал проблем. От отговора на министър Аврамова става ясно, че част от транспортния достъп попада в дюни след проверка на РИОСВ-Бургас през 2019 г. и строително-монтажните работи не са стартирали. "След изясняване състоянието на обекта и оглед на място от страна на специалисти може да се наложи промяна на специализираната карта или на ПУП-а и чак тогава да се пристъпи към работа", коментира министър Аврамова.