Проф. Христо Бозов (вдясно) представи идеята си за новия факултет на среща с депутатите. Снимки университет Проф. д-р Асен Златаров

Проф. Христо Бозов (вдясно) представи идеята си за новия факултет на среща с депутатите. Снимки университет Проф. д-р Асен Златаров

Бургаският държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров" ще има и Фармачевтичен факултет. Идеята за него е на новият ректор на университета проф. д-р Христо Бозов, която бе застъпена в програмата му при кандидатстване за поста. Тя бе презентирана на срещас бургаските народни представители. На срещата в Медицинския корпус присъстваха зам.-председателят на Народното събрание Цончо Ганев, Жечо Станков, Любен Дилов, Галя Желязкова, Андрей Рунчев, Константин Бачийски, Севим Али, Фатме Рамадан, Ешереф Ешереф, Борис Аладжов и Ивайло Вълчев, както и областният управител Мария Нейкова и зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева.

Работата по разкриването на Факултета по фармация вече е в ход. Сред другите приоритети на новия ректор е и откриването на първи филиал на университета извън Бургас. Работи се и по акредитацията на нови, актуални специалности в съществуващите вече факултети.

Проф. Христо Бозов има стратегия за привличане на повече български и чуждестранни студенти, както и за развитие на научната дейност в посока реализация на науката в практиката, включително и създаване на собствени продукти.

"Чрез Факултет по фармация ще имаме възможност да привлечем в Бургас големите фармацевтични компании. Планираме и изграждането на модерен корпус на територията на кампуса, в който да се помещават новият факултет, научните лаборатории и библиотека от ново поколение", каза по време на срещата проф. Бозов.

Към момента в Медицинския колеж към университета е обявен прием за помощник-фармацевти. Въпреки че бройките са само за платена форма на обучение интересът е много голям. Статистиката показва, че при новозавършилите фармацевти има висока степен на реализация с под 1% безработица.

Днес предстои среща между проф. Христо Бозов и общинските съветници на Бургас.

Галерия