Дармщат е обявен за град от император Лудвиг Баварски през 1330 г. Снимки Авторът

Дармщат е обявен за град от император Лудвиг Баварски през 1330 г. Снимки Авторът

Франкфурт на Май е само на 28 км разстояния до Дармщат. Нужни са само 30 минути с влак и да пристигнем  в този град, за който знаех, че се намира в Югозападна Германия, разположен в провинция Хесен, на юг от Франкфурт на Майн и Висбаден. Пристигайки на гарата, аз както и десетките туристи, поемаме маршрут към центъра,, търсейки забележителностите в старата част на Дармщат.

Обявен е за град от император Лудвиг Баварски през 1330 г. На централния градски площад Луизенплац се издига 33-метровия паметник, посветен вна императора. Минавам покрай замъка, разположен в центъра на града. Някога той  бил резиденция на графовете на Хесен-Дармщат. Много са забележителностите на древния немски град.

Дармщат е бил важен център на стила югенд стил - германски вариант на арт нуво. Той включва Розовата градина, Матилдените, възвишения със Сватбената кула или по известна като Кулата с петте пръста, изложбени зали, частни къщи, както и частния Руския параклис. Той бил построен от последния руски император Николай II, чиято съпруга - Александра Фьодарова (Алиса) е родена в Дармщат. Приятното време бе довело много туристи и местни хора да се наследство на тези красоти. Пред Кулата с петте пръста имаше церемония -  гостите чакаха да поздравят младоженците, в руския параклис пък влизаха православни християни. други вървяха по Пътя на Александра и Николай .От хълма се открояваше величествена панорама към града.

Дармщат е голям университетски център. Един от парковете буквално бе "превзет" от стотици студенти. Истински пикник на открито. Младите хора играеха на федербал, свиреха на различни инструменти, други вдигаха наздравица, а трети използваха топлите слънчеви лъчи за плажl

Неговият Технически университет в града е водещ в Германия. В Дармщат се намира Центърът за Европейски космически операции на Европейската космическа агенция или ЕКА. Основана през 1975 г. и включва 22 страни - членки. През 1997 г. Дармщат официално получава определението Град на науките.

Градът е известен и множеството си културните институти и изяви, фестивали и празници.

Галерия