В Средец има чудесна база, каквато в Лондон не може да се намери, признава Елисавета Дачева. Снимки Авторът

В Средец има чудесна база, каквато в Лондон не може да се намери, признава Елисавета Дачева. Снимки Авторът

Елисавета Дачева, дъщеря на актьора от близкото минало Цако Дачев, учи на актьорско майсторство децата в Средец. Тя е един от преподавателите в Лятното училище в града, което се провежда за поредна година и се финансира от Община Средец, а за децата е безплатно. Началото на втората част от заниманията бе дадено в двора на Трансграничния център в града. В него се включиха, освен Елисавета Дачева, Бисер Петков - шеф на отдел "Екология" в Община Средец, Мариела Желязкова - един от изтъкнатите борци на града, Марин Комитов - служител на Общински гори - Средец. Преподавателите и децата бяха поздравени от кмета на Община Средец Иван Жабов, който присъства на първата сбирка. Всеки един от участниците в Лятното училище представи пред най-малките какви ще бъдат заниманията, които ще води и на какво ще ги научи.

Мариела Желязкова ще покаже и разкаже на децата, защо спортът е толкова важен и как се става 12 пъти републикански шампион и балкански първенец по борба. Тази година талантливото момиче от Средец завърши средното си образование и вече е приета за студентка в специалността "Социална педагогика".

На първата среща децата демонстрираха и своите знания за гората и нейните обитатели. Те разказаха, защо обичат да ходят там. Малчуганите признаха, че харесват гората, заради зайците, мечките и чистия въздух. В рамките на Лятното училище те ще научат и защо е нужно да пазим природата и как и къде да изхвърляме отпадъците. Отговорите на всички въпроси, свързани с екологията ще има даде Бисер Петков.

А на тънкостите на актьорското майсторство ще ги научи Елисавета Дачева. "Получих покана да се присъединя към Лятното училище и ето ме тук", сподели пред "Черноморие" дъщерята на Цако Дачев. С кмета на Община Средец се запознали преди година. Тогава Елисавета превеждала на англичани, които имат имот в село в Средец. "Тогава не знаех още коя е тя. Разбрах, че има къща в Средец, наследство от родителите й, и има желание да остане", сподели кметът Иван Жабов. Елисавета Дачева се прибира от Лондон, където живее и работи през последните 15 години, в Средец през март. Идването й е по семейни причини и съвпада с пандемията. Така тя решава да остане в града. "Тук има чудесна база с невероятен парк, каквато в Лондон не може да се намери", признава Елисавета.

"В Лондон всичко е затворено. Театрите не работят. Затворени са и университетите и колежа, където преподавам драма. Ръководя любителска актьорска трупа с българи. Вече поставихме с тях "Криворазбраната цивилизация". Подготвихме и "Женско царство", но в момента няма зала, където да играем, заради пандемията", разказа пред "Черноморие" Елисавета Дачева. Тя е завършила актьорско майсторство на Острова. Там остава и да преподава. Сега предава знанията си на най-малките жители на Средец в рамките на Лятното училище. А желанието й е постепенно да започне да дели времето си между България и Великобритания и в най-скоро време да се завърне окончателно тук.

Галерия