Много приятели и колеги уважиха изложбата на Невена Ангелова, която тя показа в галерия Абсент. Снимки Авторът

Много приятели и колеги уважиха изложбата на Невена Ангелова, която тя показа в галерия Абсент. Снимки Авторът

"Градината с бухала" - истории с бухалче и други хвъркати - е поредната изложба на художничката Невена Ангелова. Творбите са изложени в галерия "Абсент" в София и могат да бъдат видяни до края на месеца. Авторката е позната и като илюстратор на редица детски книги и сама казва, че рисува за да забавлява детето в себе си. В настоящата изложба тя показва някои оригинали на илюстрации към вече излезли ото печат книги и няколко корици на предстоящи детски издания - "Топлото човече" и "Какво е да си майка" на Мая Дългъчева, "Чичо Чичопей" на Янаки Петров, "Слонче с медальонче" на Керана Ангелова (писателка и майка на Невена Ангелова б.а.). Въпреки това за автора това не е изложба с илюстрации.

"Нещата, които показвам са в основата на илюстрации, но пък други картини са се появили независимо от текстове и не са обвързани с конкретни такива. Ако правя изложба с илюстрации, то тя би изглеждала по съвсем друг начин. Ще бъде с реалните разтвори на книгите, с типографията, защото една  книга е не само картинка, тя е съвкупност от много елементи - типография, оформление, дизайн. В тази изложба нещата се случиха наистина много спонтанно", сподели художничката пред репортер на "Черноморие". 

Писателката Керана Ангелова не пропусна столичната изява на дъщеря си. Почти всички книги на бургаската авторка са с илюстрации на Невена. Това обаче в никакъв случай не прави задачата на художничката лесна. "Реално майка ми е най-непретенциозният ми клиент. Проблемът е, че все ми се струва, че не съм на висота, а искам да дам максимума от себе си. Аз съм взискателна към труда си", казва Невена Ангелова.

Художничката, която в момента преподава в Националната художествена академия, има зад гърба си множество изяви, като освен в България е излагала творбите си в Холандия и Швейцария. Вече мисли за нова изложба, реализацията на която е почти на финал. "Това ще е нещо ново и различно, което ще представи мен в по-различна и драматична светлина", посочи тя. Засега обаче не се очертава експозиция и в родния й Бургас.

Галерия