Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за плаж Дюни е 147 435,06 лева без ДДС. Снимка Архив

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение за плаж Дюни е 147 435,06 лева без ДДС. Снимка Архив

Министерският съвет взе решение да бъдат открити процедури за възлагане на концесия за морските плажове "Робинзон" в община Несебър и "Градина - централен" - част 1 и "Дюни" в община Созопол. Целта е обезопасяване на морските плажове и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията.

Процедурите се провеждат по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесията да е по 20 години за всяка. Той е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж.

Размерите на минималното годишно концесионно възнаграждение са както следва: за морски плаж "Робинзон" -  63 955,56 лева без ДДС, за морски плаж "Градина – централен" - част 1 -  42 767,76 лева без ДДС и за морски плаж "Дюни" - 147 435,06 лева без ДДС. Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е определен съгласно приетата от Министерския съвет Методика за определяне минималния размер на концесионното възнаграждение за морските плажове - обекти на концесия, по реда на чл. 8, ал. 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Морските плажове ще бъдат обезпечени със задължителните дейности по ЗУЧК - осигуряване на водното спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес.